Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Bloomberg: Войната в Украйна навлиза в нова фаза, а светът вече усеща последствията

Цените на газа в Европа скочиха с 10%, след като Русия нанесе удари по украинската газова и енергийна инфраструктура

Украински десантчици са се предали на руснаците в Авдеевското направление

Войната с Европа става неизбежна

И двете страни сега се насочват към енергийни активи, за да ударят икономиката на врага си, а съпътстващите щети се показват на световните пазари.

Войната в Украйна навлиза в нова фаза, поставяйки енергетиката на мерника на двете войски и светът вече усеща последствията, пише Bloomberg.

Русия и Украйна се борят да променят значително позициите си на бойното поле повече от 16 месеца, но новата фаза на войната има по-широки последици.

И двете страни сега се насочват към енергийни активи, за да ударят икономиката на врага си, а съпътстващите щети се показват на световните пазари.

По-рано Международната агенция по енергетика предупреди, че нападенията на украински дронове срещу руски рафинерии могат да подкопаят търговията с петролни продукти, включително дизелово гориво. Цените на газа в Европа скочиха с 10%, след като Русия нанесе удари по украинската газова и енергийна инфраструктура тази седмица.

Според изчисленията на Bloomberg Украйна се е насочила към рафинерии с общ капацитет от около 3,4 млн. барела дневно. Някои от засегнатите съоръжения обаче може да разполагат с резервни или недостатъчно използвани преработващи мощности. Незасегнатите съоръжения също увеличават капацитета си.

Безпилотните летателни апарати са достигнали до цели, отдалечени на 1200 км (746 мили). Анализаторите от JPMorgan Chase & Co. заявиха, че 19 руски рафинерии с общ капацитет от 3,8 млн. барела дневно - или повече от половината от капацитета на Русия - ще бъдат изложени на риск. Ако обсегът се увеличи до 1 500 км, още 600 000 барела ще бъдат изложени на риск, пишат те.

Експертите твърдят, че безизходицата на фронта принуждава и двете страни да оказват натиск върху цивилното население и икономиката на противника и все повече да въвличат градовете и тяхната инфраструктура в конфликта. 

Източник „Труд“

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Bloomberg: Войната в Украйна навлиза в нова фаза, а светът вече усеща последствията

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!