Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Много българи да не излизат от домовете си при тази прогноза, предупреди професор Рачев

Пиксабей

Хората с белодробни проблеми трябва да внимават за прогнозата, когато в България нахлува пясък от Сахара.

Проф. Георги Рачев е най-добрият български климатолог. Покрай все по-високите температури, не особено характерни за края на март и началото на април, той бе помолен да даде повече информация за явленията над нашата страна. 

По думите му пясъкът от Сахара може да се окаже вреден за здравето на българите, а една от последиците от него е появата на кашлица. 

Това не е всичко. Според него има голяма вероятност климатичната картина у нас да се промени от феноменът Ла Ниня. 

Какво време ни очаква през следващите  дни, да приготвяме чадърите или вече да вадим окончателно летните дрехи. Отговорите на тези въпроси ще разберете от следващите редове от интервюто на проф. Рачев, предаде Блиц.

Този прах не е проблем за човешкия организъм. Проблемът е, че той прониква в белите дробове, и то в алвеолите. Евентуално може да предизвика кашлица и сухота. Това е все едно работите в един цех за прах за пране или в един цех за цименти.

Същото е в една мина, без значение дали се добива руда или въглища. Замърсяването там от фини прахови частици е няколко десети пъти по-голямо.

В такива случаи страдащите са хората, които имат астма и имат някакви проблеми с дихателните пътища. Това е едно обикновено физическо замърсяване на въздуха.

По-опасното е, когато върху тези фини прахови частици полепнат нашите антропогенни замърсители – от химическата промишленост и от цветната металургия.

В такива дни не само медиците, но и аз като човек, който се занимава с наука, препоръчвам на всички читатели да не се занимават с физически упражнения.

Когато човек прави сутрешен джогинг, когато тича и спортува, вентилира много повече въздух през белите дробове, отколкото, ако седите и си пие бирата или кафето. Карайки колело, вие приемате повече фини прахови частици, отколкото, ако си седите вкъщи.

Всички хора с астма и проблеми на дихателните пътища е добре да си седят вкъщи.

Продължение в blitz.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Petel.bg - новини - Много българи да не излизат от домовете си при тази прогноза, предупреди професор Рачев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!