Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Една от топ китайските автомобилни марки навлиза в България

Към Geely впоследствие ще се присъедини и Lynk & Co

Geely CoolRAY
Радослав Славчев, Fakti.bg

Блед, Словения. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

Китайската автомобилна инвазия обхваща и нашата страна, а новината е, че марката Geely стъпва на българския пазар. Тя ще бъде представяна у нас от словенската компания SEEAG, която държи правата за китайските коли за Словения, Сърбия и Хърватия, а сега вече и за България, Румъния, Гърция и Северна Македония.

Zhejiang Geely Holding Group Co., Ltd., известна като Geely, е китайска мултинационална автомобилна компания, със седалище в Ханджоу. Компанията е частна собственост на китайския предприемач Ли Шуфу. Създадена е през 1986 г. и навлиза в автомобилната индустрия през 1997 г. с дъщерното си дружество Geely Auto.

Една от топ китайските автомобилни марки навлиза в България - 2
Geely CoolRAY

Geely Auto Group включва марките Geely Auto, Lynk & Co, Proton Holdings, Lotus и Volvo. Ли Шуфу държи и десетпроцентен дял от Daimler. Първоначално продажбите у нас ще стартират с модела Geely CoolRAY, който представлява конвенционален автомобил с двигател с вътрешно горене.

Автомобилът се оборудва с 1.5-литров турбо бензинов двигател с мощност 172 конски сили и представлява компактен кросоувър от горния сегмент на B-клас. Преки конкуренти на този автомобил са модели, като Peugeot 2008, Renault Captur и Skoda Kamiq. Моделът CoolRAY е само с предно предаване. На по-късен етап в България ще се появи и по-голям кросоувър от C-сегмент с 4х4 задвижване.

Една от топ китайските автомобилни марки навлиза в България - 3
Geely CoolRAY

Продажбите на CoolRAY у нас ще стартират до няколко месеца, преди края на лятото, като в момента се преговаря с български дилъри, които да поемат продажбите към крайни клиенти. Все още не се знае точната цена на CoolRAY в България, но предвид тези в съседните ни държави, може да се ориентираме доста точно.

В съседна Румъния, моделът се продава за 25 990 евро, а в Словения цената му е 27 000 евро. У нас ориентировъчната цена ще е от порядъка на 50 000 лева, като интересното е, че базовото ниво на екипировка е изключително високо, що се отнася до мерки за безопасност, то от Geely ползват ноу-хау директно от Volvo. Екипът ни направи и обстоен тест на новия модел Geely CoolRAY, с който ще ви запознаем съвсем скоро.

Една от топ китайските автомобилни марки навлиза в България - 4
Geely CoolRAY

Веднага след началото на продажбите на Geely у нас ще започнат да се предлагат и модели на китайско-шведската марка Lynk & Co, които се произвеждат в шведските заводи на Volvo. Стартът за тази марка на родна територия ще е с модела 01. За това, как китаецът Ли Шифу прави своята автомобилна империя, сме ви разказвали подробно, но ако сте го пропуснали, можете да прочетете ТУК.

Една от топ китайските автомобилни марки навлиза в България - 5
Lynk & Co 01

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Една от топ китайските автомобилни марки навлиза в България ᐉ Новини от Fakti.bg - Авто | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!