Следвайте "Буднаера" в Телеграм

СГП: По заповед на белгийската прокуратура разследваме канал за трафик на наркотици в офисите на Настимир Ананиев

Софийската градска прокуратура потвърди, че се разследва канал за трафик на дрога в офисите на Настимир Ананиев. В тях тази сутрин бяха извършени претърсвания и изземвания по заповед на белгийската прокуратура.

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършвани претърсвания и изземвания в офиси в гр. София, Софийска градска прокуратура /СГП/ предоставя следната информация:

СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР.

По-рано днес стана ясно, че се претърсват офиси на депутата от ПП-ДБ Настимир Ананиев в София при акция на полицията и жандармерията. 

Полицейско присъствие имаше на ул. "Петър Парчевич" и бул."Александър Стамболийски", където се помещават офиси. Към момента няма данни за задържани.

Първоначално от МВР не потвърдиха тези данни, но малко по-късно Ананиев сам разкри в НС, че службите проверяват негова счетоводна фирма.

Ананиев не е викан или разпитван, нито е получил някакви сигнали да е разследван. Определи случващото се като "политическа бухалка срещу него и партията".

Впоследствие от прокуратурата съобщиха, че става дума за разследване, започнало с европейска заповед. То касае дейността на организирана престъпна група, занимавала се с контрабанда и пране на пари. Искането до страната ни е от е Белгия.

За претърсванията днес има дадено разрешение от съда, добавя БТА.

Не съм притеснен, заяви Ананиев и уточни, че от медии е разбрал, че има хора в офиса.

"Чух се с мениджъра. Каза, че се прави проверка на белгийска фирма, която в един момент сме обслужвали, и искат документи. Чака счетоводителката, която е на половин работен ден, да дойде да ги предостави", обясни депутатът, цитиран от БТА.

Не може журналистите да разберат преди хората, които се занимават с дейността, какво се случва, коментира Ананиев и добави, че за него това е "политическа бухалка".

Той посочи, че не вижда нищо нередно да се обслужват чуждестранни фирми. И когато някой дойде и поиска документация, тя ще бъде предоставена. Ще съдействаме на органите, които искат документи, каза още Ананиев.

Той отрече да са получени сигнали белгийските служби да го разследват.

Попитан за фирмата му, Ананиев уточни, че е "счетоводна фирма, която обслужва български и чуждестранни юридически лица". Имаме различни клиенти, добави той. Ананиев потвърди, че е собственик. Той повтори, че офис мениджърът му е казал, че чака счетоводителката.

Източници: "24 часа", epicenter.bg

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: СГП: По заповед на белгийската прокуратура разследваме канал за трафик на наркотици в офисите на Настимир Ананиев | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!