Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Обявиха и дънките за вредни за климата, тъй като носенето им генерира 2,5 кг CO2

Източник: Daily Mail

Основната част от ежедневното ни облекло вече също се оказва заплаха за климата. Учените предупреждават, че дори един чифт дънки може да бъде вреден за околната среда. Носенето на чифт дънки само веднъж създава 2,5 кг CO2, което се равнява на шофиране на  кола с бензин 10 км.

Учени от Технологичния университет в Гуангдонг са анализирали жизнения цикъл на чифт дънки Levi’s от отглеждането на памука до евентуалното им изхвърляне. Те са изчислили, че някои дънки са носени само седем пъти – което им печели класификацията на „бърза мода“ – и произвеждат 11 пъти повече въглероден диоксид, отколкото дънките, носени по-често.

Д-р Я Джоу, водещият автор на изследването, заяви пред Daily Mail: „Скромният елемент от гардероба – чифт дънки – има значително въздействие върху околната среда.“

За да видят колко бързо модата влияе върху околната среда, изследователите са анализирали жизнения цикъл на чифт дънки Levi’s 501 от суровия памук до изхвърлянето им чрез изгаряне.

По време на жизнения цикъл на продукта изследователите са открили, че „бързите“ модни дънки имат въглероден отпечатък с 95-99% по-голям от традиционните модни дънки, които се носят средно 120 пъти.

Най-голямата разлика между двата стила на потребление е, че дрехите, продавани за „бърза“ мода, се транспортират по-бързо и се носят по-рядко, преди да бъдат изхвърлени.

Д-р Джоу коментира пред Daily Mail: „Променящите се модни тенденции карат хората да купуват дрехи често и да ги използват краткотрайно, за да продължат да следват най-новите тенденции”.

„Подобно свръхпотребление доведе до значително увеличение на потреблението на ресурси и енергия в шивашката промишленост чрез ускоряване на цялата верига за доставка на облекло, включително процесите на производство, логистика, потребление и изхвърляне, като по този начин изостря въздействието на шивашката промишленост върху изменението на климата.“

Изследователите изчисляват, че чифт дънки, произведени за традиционния моден пазар, произвеждат 0,22 кг CO2. Това е по-високо от предишните оценки, тъй като учените сега твърдят, че дънките се носят по-рядко и се перат по-често, отколкото се смяташе. Въпреки това от този общ въглероден отпечатък 48% се дължат на прането, сушенето и гладенето на дънки след покупката.

Междувременно изследователите изчисляват, че дънките, продавани според тенденциите на „бързата“ мода, произвеждат 11 пъти повече емисии. Тъй като се носят средно само седем пъти, тези дънки отделят 2,5 кг емисии CO2 на носене, въпреки че се нуждаят от много малко енергия за пране и сушене през целия им живот.

За разлика от традиционната мода, по-голямата част от емисиите при „бързата“ мода идват от производството на дънки и влакна, съставляващи 70% от общите емисии. Останалите емисии се създават до голяма степен от транспортирането на дънките от фабриките до потребителите, съставлявайки 21% от общите емисии.

Д-р Джоу дава следното обяснение: „За да постигне бърз отговор (на модните тенденции) на глобалната верига за доставки, моделът на „бърза“ мода предпочита начини на транспорт с по-кратки логистични времена, като например трансграничен транспорт по въздух, а не по море.“

Тъй като транспортът на „бързата“ мода е много по-енергийно интензивен, техният транспорт произвежда зашеметяващите 59 пъти повече CO2.

Според изследователите марките за „бърза“ мода пускат нови колекции 25 пъти по-бързо от традиционните модни марки, което води до по-кратки модни цикли и хиперпотребление.

Това води до създаването на огромни количества отпадъци и огромни нива на замърсяване. Смята се, че модната индустрия произвежда 10% от всички глобални емисии и приблизително 92 милиона тона отпадъци всяка година.

Голяма част от тези отпадъци се транспортират до страни като Гватемала, Чили и Гана, където огромните сметища сега  причиняват „екологична и социална извънредна ситуация“.

Изследователите успокояват, че има няколко начина за значително намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията. Проучването е установило, че купуването на дрехи от магазини втора употреба намалява въглеродните емисии на чифт дънки с 90%.

Въз основа на данни от американския дистрибутор на дрехи Buffalo Exchange, изследователите са открили, че дънките, преминаващи през магазините за втора употреба, са носени 127 пъти през жизнения им цикъл.

Изследователите също предполагат, че рециклирането на дънки или използването на услуга за наемане на дрехи като Rent the Runway може да намали въглеродния отпечатък на едно носене на дънки съответно с 85 и 89%.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Обявиха и дънките за вредни за климата, тъй като носенето им генерира 2,5 кг CO2

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!