Следвайте "Буднаера" в Телеграм

До края на седмицата! Главният секретар на МВР Живко Коцев ще бъде привлечен като обвиняем

Живко Коцев спешно е излязъл в болнични - очевидно се опитва да избегне привличането му като обвиняем

Твърде вероятно е да се подаде обратен сигнал срещу премиера в оставка Николай Денков за набеждаване на длъжностни лица, защото фактите по делото показват, че натиск върху Живко Коцев не е имало.

Автор:
Епицентър.бг

Ако не избяга, статутът на Коцев от защитен свидетел ще бъде променен на обвиняем, уточниха разследващите дейността на полицай номер 1 по скандала в Агенция "Митници", заради който шефката Петя Банкова и приближените й трафиканти от семейство Димитрови са зад решетките.

В показанията си пред КПК на Живко Коцев разкрива цялата престъпна дейност на групата и признава, че е бил близък с контрабандистите баща и син Димитрови.

Събраните факти по делото и приложените доказателстгва дадоха основание на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем. 

Прократурата вече е прецизирала фактите, агентите на контраразузнаването и антимафиотите дълго време са поставили контрабандистите „на контрол“, което неминуемо означава, че и самия Живко Коцев е бил следен и подслушван и данните от тази дейност са приложени към делото.

Съдът направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов - Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. А с всички тях главният секретар на МВР Живко Коцев е бил в близки отношения, многократно е сниман, а в показанията си разкрива, че често са си ходили на гости и са си резменяли подаръци

Днес премиерът в оставка Николай Денков сезира прокурор Даниела Талева по случая с главния секретар на МВР Живко Коцев за оказван му натиск от и.ф. главен прокурор, което “пораждат основателни съмнения за евентуалното извършване на престъпление от страна на и.ф. главен прокурор г-н Борислав Сарафов”.

В сигнала на премиера се твърди, че “натискът е бил упражнен от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, с участието на административния ръководител на СГП прокурор Илияна Кирилова и в присъствието на нейния заместник Христо Кръстев, както и на председателя на Комисията за противодействие на корупцията Антон Славчев. Впоследствие късно вечерта на същия ден натиск върху г-н Коцев за подаване на оставката е бил оказан и от министъра на вътрешните работи г-н Калин Стоянов, който му е предоставил предварително изготвено заявление с това съдържание и е настоял за незабавното му подписване.”

Според информация, с която Епицентър.бг разполага, твърде вероятно е да се подаде обратен сигнал срещу премиера в оставка Николай Денков за набеждаване на длъжностни лица, защото фактите по делото показват, че натиск върху Живко Коцев не е имало.

Напротив - в момента, в който разбира, че приятелят му - контрабандистът Стефан Димитров е арестуван от агенти на Комисията за противодействие на корупцията и Държавна агенция „Национална сигурност“, главният секретар на МВР Живко Коцев отива директно в Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“, като заявява желание да даде показания за престъпната дейност на групата в качеството си на „Свидетел №3“.

Даже предоставя телефона си и дава паролата за отключването му на агентите на КПК.

Само два дни по-късно – на 5-ти април в изявление пред медиите в присъствието на министър-председателя в оставка Николай Денков, Коцев сам разкрива, че е свидетелствал срещу приятелите си, от които оказва се е получил и скъп марков часовник за 50 000 лв. 

 След запитване на Епицентър. бг в МВР стана ясно, че Живко Коцев спешно е излязъл в болнични - очевидно се опитва да избегне привличането му като обвиняем или да поиска да се отложи повдигането на обвинението.     

Днес министърът на правосъдието поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и от Висшия прокурорски съвет (ВПС) извършване на пълна проверка за установяване на фактите, и евентуално реализиране на дисциплинарна отговорност за посочените административни ръководители в Прокуратурата на Република България. Славов настоява за проверка и евентуално търсене на дисциплинарна отговорност на Борислав Сарафов и Илиана Кирилова по казуса "Коцев", съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В искане до ВПС, Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и председателстващата Общото събрание на ВСС и ВПС съдия Галина Захарова, правосъдният министър в оставка настоява да се извърши "пълна, обективна и всестранна проверка на твърдяните факти и обстоятелства за оказван натиск върху главния секретар на МВР Живко Коцев да подаде оставка".

Искането се основава на получено в Министерството на правосъдието писмо от премиера в оставка Николай Денков, в което "се съдържа информация и се сочат обстоятелства за осъществено нарушение на служебните задължения от административни ръководители в Прокуратурата на Република България", се посочва в съобщението.

Градският прокурор Илиана Кирилова: На срещата в прокуратурата не е оказван натиск над Коцев.

Срещата с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов беше поискана от Живко Коцев, след като служители на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) са отишли на обиск в кабинета му. Никой не му е оказвал натиск и никой не го е притискал да подаде оставка", заяви пред "Дневник" административният ръководител на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова. 

Тя потвърди, че е присъствала на среща на 3 април на главния секретар на МВР с и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов. Освен нея, на срещата са били извикани и зам.-градския прокурор Христо Кръстев и ръководителят на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) Антон Славчев. Кирилова подчерта, че не е вярно заявеното от Бойко Рашков, че на срещата е присъствал и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: До края на седмицата! Главният секретар на МВР Живко Коцев ще бъде привлечен като обвиняем

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!