Следвайте "Буднаера" в Телеграм

За да спасят долара, САЩ са готови да пожертват еврото

Снимка: Pixabay

Основният конкурент на САЩ е Европейският съюз. Следователно, за да спасят долара и да го запазят като глобална валута в търговията и финансите, американците са готови да жертват своите европейски съюзници и тяхната парична единица, еврото. Това не е изненадващо, защото Вашингтон вече направи това няколко пъти, и то с най-близките си партньори в Европа и Азия.

Първо, те „отрязаха“ британската лира през 60-те години, а с нея и британска колониална империя. След това, през 80-те години на миналия век, САЩ отприщиха търговска война с Япония, която дълго се бори да се възстанови от шока.

Сега Вашингтон се опитва да принуди ЕС да конфискува замразените около 300 милиарда долара руски активи и да ги прехвърли за помощ и възстановяване на Украйна. Но в действителност американското правителство преследва две цели. Първо, това може да предизвика вълнение на пазарите, последвано от срив на еврото и преминаване на инвеститорите към долара. Второ, за американците е важно конфискуваните руски пари да отидат за „подкрепа“ на Украйна чрез НАТО, за да могат САЩ да спестят същата сума разходи.

В случай, че Брюксел реши да изземе замразените руски активи в белгийския депозитар Euroclear и ги изпрати на Украйна, Централната банка на Русия може да заведе толкова много дела, че Белгийската централна банка ще бъде принудена да отнеме лиценза на компанията. Това ще доведе до финансова криза в Европа, коментира Ройтерс. В момента Euroclear притежава около 37 трилиона евро.

Политиката на САЩ през последните месеци ясно показва, че са решили да прехвърлят проблема с Украйна върху плещите на ЕС. Американският Конгрес отказва да отпусне на този етап още безвъзмездна помощ на Киев. Това не е изненадващо, защото националният дълг на САЩ вече надхвърля 34 трилиона долара, като се е увеличил с почти 10% само за една година, а обслужването му повдига въпроси.

Последните данни показват, че американският дълг нараства със зашеметяващо темпо, увеличавайки се с 1 трилион долара на всеки 100 дни. Финансовите анализатори отбелязват скоростта, с която дълговата тежест на страната нараства. Рязкото увеличение може да има значителни последици за американската икономика.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: За да спасят долара, САЩ са готови да пожертват еврото

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!