Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Първа победа на Нургюл Салимова на Претендентския турнир в Торонто

Българката надделя с белите фигури над индийката Хумпи Конеру

Автор: Lupa.bg

Най-младата участничка в Претендентския турнир за излъчване на финалистка за световната титла по шахмат - Нургюл Салимова, постигна първата си победа в Торонто.

В четвъртия кръг българката спечели с белите фигури срещу индийката Хумпи Конеру, която е с цели 17 години по-възрастна и много по-опитна на най-високо ниво в играта.

Нургюл има актив от 2 точки, след като преди успеха над 37-годишната индийка записа две ремита и една загуба. Нашата звезда в шахмата дели третото място с другата представителка на Индия - Вайшали Рамешбабу и рускинята Катерина Лагно.

На върха в класирането в турнира, който ще продължи 14 кръга, е Тан Зонзъ (Китай) с 3 точки. Втора е рускинята Александра Горячкина с 2.5, а след нея се нареждат трите състезателки, сред които и Нургюл.

Конеру е много титулувана шахматистка, като стана втората жена, преминала границата от 2600 рейтинг на ЕЛО, след унгарката Юдит Полгар. Индийката бе световна шампионка в ускорения шахмат за 2019 година.

Двете разиграха Каталунски дебют, като петата в световната ранглиста индийка опита да бъде максимално агресивна.

Цената за ранната и атака обаче бе невъзможността да осъществи рокада и така царят на черните остана в средата на дъската.

Наглед много по-неопитната Салимова игра с много голяма зрялост и бе във водеща позиция в партията през цялото време. След 40-ия ход превъзходството на българката вече бе явно, а победата дойде на 62-рия ход.

Останалите три партии при дамите в четвъртия кръг на турнира завършиха с ремита.

Понеделник е първият почивен ден за шахматистките, а надпреварата продължава във вторник с петия кръг, в който Нургюл ще играе с лидерката в класирането Тан Зонзъ.

Салимова ще бъде с черните фигури срещу китайката.

32-годишната съперничка бе и световна шампионка, като държеше титлата в периода 2017-2018 г.

Победителката в турнира в Торонто ще спечели правото да играе в мач за световната титла срещу настоящата шампионка Дзю Уъндзюн от Китай.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Първа победа на Нургюл Салимова на Претендентския турнир в Торонто - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!