Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Страх ме е“: Украинските младежи избират между мобилизацията и бягството

На бойното поле Русия има значително предимство във въоръженията. На фона на блокирането на помощта от САЩ, Украйна се опитва да увеличи темповете на мобилизация, пише The Sunday Times.

Младите хора на възраст 20-30 години почти никога не се явяват доброволно в центровете за набиране на персонал

Украински военни отвлякоха 14-годишен сирак, за да воюва на фронта в Украйна

Фронтовата линия е на почти 500 км от украинската столица Киев, но за нервните млади мъже от Подил, киевски квартал, известен с нощните си клубове и кафенета, войната изведнъж започна да изглежда много по-близо.

„Страх ме е“, казва Дима, 31, пушейки от пакета тютюн на приятел: „Гаджето ми казва, че зависи от мен. Но аз не искам да ходя".

В края на миналата година президентът Зеленски обяви планове за извикване на 500 000 войници. Върховната Рада започна обсъждане на закони за мобилизация. Тази седмица Зеленски най-накрая въведе закон, който ще намали минималната наборна възраст от 27 на 25 години и ще премахне статута на „ограничена годност“.

На бойното поле Русия има значително предимство във въоръженията. На фона на блокирането на помощта от САЩ, Украйна се опитва да увеличи темповете на мобилизация, пише The Sunday Times.

„Две години след като руските войски се оттеглиха от Киев, тревожното усещане за нормалност се върна в украинската столица, макар и прекъсвано от опустошителни ракетни удари, нощните клубове отново работят в Подол“, пише изданието.

Пред негови кореспонденти видеопродуцент, който се представя като Дмитрий, признава, че взема предпазни мерки, за да избегне мобилизиране. Той пътува в страната само през нощта, за да избегне среща с представители на Териториалните центрове за снабдяване и социална подкрепа (ТЦК) - местните военни окръжия, и дори е подготвил хиляди евро за подкупи.

„Не искам да служа, не знам какво друго да кажа, не искам да отида“, заявява 31-годишният Дмитрий.

Жестока математика

Преди година изглеждаше, че в Русия няма достатъчно хора, които искат да се бият. Наемниците от ЧВК "Вагнер" предлагаха свобода на убийци и изнасилвачи в замяна на служба на фронтовата линия. Владимир Путин беше принуден да обяви публично планове за привличане на стотици хиляди хора в редиците на армията.

След поредната фиктивна победа на изборите, Путин намери голям източник на жива сила, мобилизирайки необразовани младежи от бедните региони на Руската федерация, предлагйки им високи заплати.

Населението на Украйна понастоящем се оценява на около 31 милиона души, в сравнение с 144 милиона в Русия. Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голям е страхът, че числата ще спечелят, коментира британското издание.

Украйна, една от страните с най-ниска раждаемост в света, досега се бори да отърве младите си хора от ужасите на войната. Докато продължава дебатът кой трябва да се бие, украинските депутати внесоха повече от 4000 поправки в закона за мобилизацията.

Параноя онлайн

Младите хора в Киев са уплашени от перспективата да постъпят в армията. Има инструменти, които им помагат да избегнат войната. Има стотици канали в Телеграм със съвети как да избегнете мобилизацията, въпреки че пряката помощ в това отношение е незаконна. Затова администраторите на тези канали криптират съобщенията си. Често се публикува и фалшива информация.

Междувременно мобилизацията набира скорост. 40-годишният Антон Фролов е отведен в ТЦК директно от улиците на Лвов, където разхожда кучето си. Той е откаран в медицински център, за да се установи дали е годен за работа. Изследванията показали, че има високо кръвно.

„Заявиха ми, че съм фалшифицирал теста, за да повиша умишлено кръвното си налягане“, разказва мъжът.

В 15:00 Фролов е отведен във военна база близо до Лвов. Сега той тренира как да защитава мостове, железопътни линии и пътища. Може би ще бъде изпратен да строи отбранителни линии в Източна Украйна.

"Страх ме е, но момчетата, които се върнаха и описаха работата там, ме успокоиха. Щяха да ме изберат по един или друг начин, но не знаех, че ще бъде така", споделя той.

Къде са младите мъже?

Всеки ден пред комисариатите в Киев има малки опашки. Някои от тях са 16-годишни момчета, които регистрират данните си за първи път.

В три центъра за набиране на персонал в различни части на Киев, посетени от екипа на The Sunday Times обаче, мъжете на възраст 20-30 години са рядкост.

„Всички, които искаха да отидат, вече са се записали“, казва 52-годишният Андрей Бесарабчик.

Бесарабчик е офицер от специалните части през 90-те години. Той се записва в първите дни след руската инвазия и е командир на една от частите на Националната гвардия. На фронта Бесарабчик е ранен и вероятно там ще го смени 32-годишният му син.

„Ако боевете на фронтовата линия ескалират, рано или късно ще трябва да се бие“, казва бащата.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Страх ме е“: Украинските младежи избират между мобилизацията и бягството - Труд

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!