Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Арестович: Румъния строи с бързи темпове магистрали за прехвърляне на войски от Европа към Украйна

Алексей Арестович показва снимка на новострояща се магистрала в Румъния. Стоп кадър: YouTube

Напоследък Полша е много недружелюбна към Украйна. Варшава експлоатира зависимостта на Киев, но на това скоро ще бъде сложен край, заяви бившият съветник в кабинета на президента на Украйна Алексей Арестович.

В интервю за украинския политолог Юрий Романенко Арестович отбеляза, че Румъния скоро ще замени Полша като основен център за Украйна и ще стане най-важният партньор и съюзник на Киев в конфронтацията му с Москва. В момента на румънска територия се формира голяма група френски войски и тече интензивно изграждане на транспортна инфраструктура.

Румъния е традиционна зона на влияние на Франция, подобно на романските народи. Франция работи много силно с Румъния. И вече има много хиляди френски войници в Румъния. Над 6000 бронирани машини в Румъния вече разполагат с общо 36 системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, които напълно блокират въздушното пространство на Молдова и цяла Румъния, посочи той.

Арестович показа снимка на телефона си, която е направил, докато е бил в самолета. По думите му снимката показва нова 6-лентова магистрала в Румъния, която се строи с бързи темпове към Молдова и Украйна. Преди година дори не беше в проект, а сега се строят няколко такива наведнъж. Румъния иска да създаде мощна логистична система за бързо прехвърляне на войски, военни и други стоки от юг на север към украинската граница.

Румъния е напълно подценявана страна. Правим колосална грешка, като не развиваме отношенията с Румъния с бързи темпове. Румъния всъщност замени Полша, с която меденият месец приключи. В бъдеще Румъния е нашият най-близък и надежден партньор, смята Арестович.

Румъния започна работа и по възстановяването на авиобаза, която ще се превърне в най-голямото съоръжение на НАТО в Европа. Базата се намира близо до град Констанца на Черно море, на около 130 км от границата с Украйна и на 100 км от българската граница.

Когато приключи разширяването на 57-а военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когалничану“, тя ще може постоянно да приема около 10 000 военнослужещи от НАТО и членовете на техните семейства. Новото съоръжение ще има периметър от 32 км, ще обхваща около 28 кв. км.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Арестович: Румъния строи с бързи темпове магистрали за прехвърляне на войски от Европа към Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!