Следвайте "Буднаера" в Телеграм

The Washington Post: Войната постави Зеленски в патова ситуация, избира пред „зло“ или още „по голямо зло“

„Сегашната ситуация на войната на Русия в Украйна постави президента Володимир Зеленски пред избор между две възможности – „зло“ и още „по-голямо зло“, съобщи The Washington Post.

Песимизмът относно шансовете на Украйна на бойното поле се увеличи през последните месеци, тъй като руските сили си върнаха инициативата на бойното поле, до голяма степен защото на украинците им липсват войски и боеприпаси.

Украински и западни официални лица смятат, че Зеленски до голяма степен е в безизходица: Русия засилва въздушните удари по украинските тилови райони и се придвижва бавно по бойното поле, Съединените щати са спрели да предоставят военна помощ, а Европа се колебае дали да направи повече – и не се виждат перспективи за победа.

„Статуквото е ужасно. Сраженията в момента са в патова ситуация, украинците умират на бойното поле всеки ден. Но украинците също твърдят, че прекратяването на огъня също не може да започне, защото то просто ще даде на руснаците време да попълнят силите си“, пише WP.

Преговорите с руския президент Владимир Путин са политически опасен вариант за Зеленски. Украинската общественост е категорично против предаването на територии, а Путин не е показал готовност да приеме нещо по-малко от това Украйна да се подчини на неговите искания.

В същото време почти основният проблем за Зеленски е очакването на собствената му страна – очакването за обещана победа и деокупация на всички украински територии, включително Крим.

„Умните хора знаят, че това е нереалистично“, споделя пред изданието неназован украински депутат и допълва: политическото ръководство „трябваше в някакъв момент да коригира тази риторика“.

В допълнение към проблемите със западната помощ, украинското политическо ръководство е изправено и пред проблема с недостига на жива сила на бойното поле – необходимост, с която Украйна трябва да се справи сама. Западен дипломат, работещ в Киев, описва ситуацията с непопулярния в обществото законопроект за мобилизацията като „политически пинг-понг“ между канцеларията на президента и Върховната рада.

„На този етап никой не иска да поеме отговорност. Но това ще трябва да се направи. Така че има и социално напрежение около това“, коментира дипломатът.

Мащабната мобилизация ще създаде и икономически проблеми.

Парите за заплати на войниците не могат да дойдат директно от чуждестранната помощ, а някои индустрии вече са изправени пред недостиг на работна ръка. Икономиката на Украйна е напрегната от многократните ракетни атаки и удари с дронове, насочени към енергийната инфраструктура, което също обезкуражава чуждестранните бизнес инвестиции.

Неназован украински депутат посочва пред изданието, че при сегашното статукво страната няма да оцелее още 10 години. Други обаче смятат, че борбата може да продължи дори по-дълго.

„Никой няма да отстъпи територия, но хората осъзнават, че връщането ѝ може да отнеме много време. Каква форма може да приеме това? Именно тук мненията се различават. Дълга война с крайна победа? Внезапен срив в руската структура на властта? Успешна контраофанзива? Но това изисква съвсем различен тип подкрепа от тази, която Украйна има сега“, смята бившият украински министър на икономиката Тимофей Милованов.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: The Washington Post: Войната постави Зеленски в патова ситуация, избира пред "зло" или още "по голямо зло" | ОТ УПОР

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!