Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

Шефката на Агенция "Митници" и още един обвиняем са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев

Съдът отбеляза, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че Банкова познава Димитрови. По тази причина съдът не се доверява на показа

Епицентър.бг

Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение на шефката на митниците  Петя Банкова е критикувал прокуратурата, като е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност и на свидетел Номер 3, като следва да се обсъди привличането му като обвиняем. Според информация на Епицентър.бг  въпросният свидетел е именно главният секретар на МВР Живко Коцев.

Директорът на агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът днес.

По време на заседанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец (на снимките долу), както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев, предаде БНТ.

Банкова и Стефан Димитров се явиха днес пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. В съда трябваше да дойде и синът на Димитров - Марин, който също е обвиняем. Непосредствено преди заседанието обаче Марин Димитров е бил откаран в "Пирогов", съобщи съдията.

Четвъртият обвиянем по делото е Никола Николов, по прякор Паскал, който е обявен за общодържавно издирване.

Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение е критикувал прокуратурата, като е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност и на свидетел Номер 3, като следва да се обсъди привличането му като обвиняем. Според информация на Епицентър.бг  въпросният свидетел е именно главният секретар на МВР Живко Коцев.

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила и е назначила за шеф на митница "Лесово" Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

Съдът отбелязва, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че ги познава.

По тази причина съдът не се доверява на показанията на Банкова. Освен това има снимки от срещи на Банкова със Стефан Димитров и главния секретар на МВР Живко Коцев.

Според съдия Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но е притеснително присъствието на Стефан Димитров. Още повече, че има и снимки, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява скъп часовник на Живко Коцев и той поставя часовника на ръката си.

Поради тези причини приема, че може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов - Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

В съдебната залата прокуратурата каза, че разполага както със свидетели, така и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците, съобщи NOVA. Според обвинението каналите са минавали през „Капитан Андреев”, „Кулата” и „Калотина”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отстранен като шеф на митницата на „Капитан Андреево”.

От специалните разузнавателни средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните разговори Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и отношенията между тях, твърди още обвинението. Според адвокатите на задържаните обаче цялото обвинение е базирано на слухове на отделни хора и няма нито едно конкретно доказателство, че те са участвали в контрабандни канали.

Анонимни свидетели твърдят, че обвинените са в близки отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков и с главния секретар на МВР Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия - Асен Василев. Никъде обаче не става ясно, казват адвокатите, дали тези познанства са свързани по някакъв начин с обвинението и дали са реален факт, или са слухове.

Адвокатите разказаха още, че бивш колега на Банкова от ДАНС я е запознал с един от двамата Димитров. Докато била в Агенцията, тя имала няколко срещи със Стефан Димитров. Според защитата основната част от анонимните свидетели базирали показанията си на основата на твърдения като "чувал съм" и "до мен стигна информацията", което не давало реални доказателства, казват още адвокатите.

Следващото заседание на съда е насрочено за 11 април.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!