Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гордиевият възел, оплел шефове на митници и полиция с контрабандисти, извади кирливи ризи

По-рано изтекоха снимки на Петя Банкова, Живко Коцев и Бойко Рашков с баща и син Марин и Стефан Димитрови, сочени за приближени на контрабандист номер едно Никола Николов - Паскал

Шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста. Съдът не успя да гледа мярката на третия обвиняем Марин Димитров, защото той получи сърдечна криза и беше откаран в "Пирогов". Съдът прие, че макар и в много ранен етап, разследващите са успели да съберат достатъчно доказателства за контрабанда на цигари през България към Румъния, разказва БНТ.

Днес в съдебна зала станаха ясни връзките на Петя Банкова с баща и син Димитрови. В делото са приложени снимки, чатове и СРС-та. Стана ясно, че има снимки от среща на главния секретар Живко Коцев с двама от обвиняемите - шефката на "Митниците" и Стефан Димитров.

Прокуратурата защити тезата си с доказателства от специални разузнавателни средства, свидетелски показания и контролиран ТИР с контрабандни цигари, задържан в Румъния дни след като в северната ни съседка били двама от обвиняемите - соченият за контрабандист номер едно Никола Николов - Паскал и един от приближените му - Стефан Димитров.

Съдът намери противочерие между твърденията на Петя Банкова, че не познава Марин и Стефан Димитрови и доказателства за чести срещи между шефката на митниците и баща и син Димитрови.

"Това са лица, с които я запознава служител на ДАНС, които познават Бойко Рашков, Калин Стоянов, Живко Коцев. Тя не предполага, че е възможно тези лица да имат престъпна деятелност", каза Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

Съдът подчерта, че в скъп хотел край Правец Петя Банкова се е срещала със Стефан Димитров и там темата на разговора е била пари, но не стана ясно нито сумата, за която са говорили, нито за какво са били тези пари.

"На Петя Банкова родителите й живеят в Ботевград. Те са възрастни хора и тя ежедневно ги посещава там, дъщеря й учи там", каза Аделина Натина, адвокат на Петя Банкова.

Телефонен разговор между Петя Банкова и Стефан Димитров е записан със специални разузнаваталени средства. Съдът не намери нищо лошо в това, че двамата са говорили като приятели, но коментира като недопустимо, че по време на този разговор Димитров препоръчал на Банкова да назначи за шеф на митническо бюро "Лесово" Мирослав Сарандев и ден по-късно Банкова изпълнила тази препоръка.

Прокурорите бяха пестеливи в цитирането на имена извън кръга на обвиняемите, но адвокатите акцентираха на имената на публично известни личности, които са част от доказателствата по делото, като отбелязаха познанството на обвиняемите Марин и Стефан Димитрови с Асен Василев, Бойко Рашков и главния секретар на МВР Живко Коцев. Съдия Гетов посочи, че в делото има снимки от края на март, направени в автомобил близо до летище София, на които се вижда как в присъствието на трето лице Стефан Димитров подарява на Живко Коцев часовник от елитна марка.

"Прокуратурата е преценила към този момент, че по отношение на г-н Живко Коцев няма достатъчно доказателства, за да му повдигне обвинение", каза Людмил Рангелов, адвокат на Петя Банкова.

"Доказателствената съвкупност се извежда от няколко източника, не трябва да е само от една снимка. Досъдебното производство е на по-малко от 72 часа. Предстои да се съберат още доказателства, да се анализират в тяхната съвкупност и ще се прави преценка дали ще бъде разширен крлъга на групата или не", посочи Илиян Точев, прокурор в СГП.

В съдебната зала пак адвокатите цитираха показанията на анонимен свидетел, който е заявил, че работи в МВР.

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Марин Димитров, Стефан Димитров и издирвания Никола Николов - Паскал са били организирана престъпна група. Реализирали са контбанда на цигари без банделот от Турция през България към други страни. Освен това Банкова е допуснала баща и син Димитрови да имат влияние в назначаването на различни ръководни служители в митниците, каткто на регионално ниво, така и директори на ключови звена в дирекцията на Агенцията.

По-рано в интернет изтече снимка, на която Живко Коцев се хвали с часовник за 50 бона, подарен му от обвинените в контрабанда Марин и Стефан Димитрови.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гордиевият възел, оплел шефове на митници и полиция с контрабандисти, извади кирливи ризи - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!