Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германия: Много вероятно Русия е отговорна за смущенията в GPS сигнала в района на Балтийско море

Според германското МО източникът на проблема идва от анклава Калининград

Говорител на ведомството отказа да предостави подробности за това как Берлин е стигнал до своята оценка или относно точното естество на смущенията, като се позова на "причини, свързани с военната сигурност"

"Много е вероятно" Русия да е отговорна за поредицата от смущения на Джи Пи Ес (GPS) навигацията в района на Балтийско море, заяви днес германското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс и БТА.

Ведомството посочи, че анклавът Калининград е източникът на проблема.

"Много е вероятно постоянните смущения в глобалната навигационна спътникова система да са с руски произход и да се основават на смущения в електромагнитния спектър, включително такива, които произхождат от Калининградска област", каза говорител на министерството пред Ройтерс, потвърждавайки доклад на новинарския сайт t-online.

Говорителят отказа да предостави подробности за това как Берлин е стигнал до своята оценка или относно точното естество на смущенията, като се позова на "причини, свързани с военната сигурност".

Калининградска област (до 1946 г. градът се е наричал Кьонигсберг) се намира между Литва и Полша на брега на Балтийско море. Тя няма пряка сухопътна връзка с Русия, откакто Литва обяви независимост по време на разпадането на Съветския съюз през 1991 година, отбелязва Ройтерс.

Руското посолство в Берлин към момента не е отговорило на запитване на агенцията за коментар.

Смята се, че Русия е заглушила сателитния сигнал на самолета на британския министър на отбраната Грант Шапс, когато той наближил Калининград миналия месец.

Авиационният сектор изрази загриженост от рязкото увеличаване на смущенията на Джи Пи Ес, свързано с конфликтите в Украйна и Близкия изток. Заглушаването на Джи Пи Ес сигналите може да създаде проблеми на самолетите на частните авиокомпании, въпреки че те обикновено могат да се ориентират и по други начини.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германия: Много вероятно Русия е отговорна за смущенията в GPS сигнала в района на Балтийско море

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!