Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Всички участници в контрабандния канал на митичния Паскал са задържани начело с Шефката на Митниците, но без Кокорчо …засега

Би Нюз

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми за участие в организирана престъпна група директорът на Агенция „Митници“ Петя Банкова, соченият за контрабандист Никола Николов – Паскал и баща и син – Марин и Стефан Димитрови от Хасково. Бащата – Марин Димитров е бивш директор на Агенцията по рибарство и аквакултури. Заместникът на Банкова е освободен, защото е заявил готовност да свидетелства срещу нея.

Четиримата са задържани за срок до 72 часа.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група, съществувала от м. юни 2022 г. до 03.04.2024 г., като групата е създадена с користна цел и с цел да се извършват престъпления против митническото и акцизното законодателство, както и корупционни престъпления, посочват от СГП. Според
събраните до момента доказателства в групата участва и лице, заемащо публична длъжност в Агенция „Митници“.
Банкова се е присъединила на по-късен етап, след като е поела най-високия пост в Агенцията.

За посоченото престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок от три до десет години, посочват от прокуратурата.

В хода на разследването, образувано вчера от Комисията за противодействие на корупцията след акция на ДАНС, са извършени 30 претърсвания и изземвания в частни домове, служебни помещения и моторни превозни средства.

Приобщени са множество веществени доказателства – мобилни телефони, документи, бележки, тефтери със записки, компютри, голяма сума пари в различна валута, 1501 мастербокса (15 010 000 къса цигари) и др.

Всички протоколи за извършени действия по разследване са внесени от СГП в Софийски градски съд
(СГС) с искане за одобрението им.

Разпитани са свидетели.

Предстои на 06.04.2024 г. да бъде внесено искане за вземане спрямо обвиняемите на мярка за неотклонение задържане под стража.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Всички участници в контрабандния канал на митичния Паскал са задържани начело с Шефката на Митниците, но без Кокорчо …засега - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!