Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Германски компании доставят строителни материали на Русия за възстановяването на Мариупол

Снимка: YouTube

Германски компании са активно ангажирани в усилията за възстановяване на град Мариупол, съобщи германската обществена телевизия ARD. Черноморският крайбрежен град в Донецк беше разрушен по време на обсадата през 2022 г. и сега се възстановява от Русия. Германските компании доставят тежки машини, прозорци, мазилки и други строителни материали за проекта за възстановяване.

Една от компаниите е Knauf – световен лидер в производството на мазилки, ръководена от Николаус Кнауф, дългогодишен почетен консул на Русия, според ARD. Компанията отказа да напусне Руската федерация след избухването на конфликта през февруари 2022 г. и все още дава работа на около 4000 души в страната.

Кнауф нарече западните санкции срещу Русия „ужасни“, но каза пред ARD, че се противопоставя на войната на Москва и че неговата компания спазва ограниченията на ЕС, наложени на Русия, като използва само своя руски клон, за да доставя стоки „изключително за руския пазар.”

Втората компания, посочена от телевизионния оператор, е базираната в Северен Рейн-Вестфалия, WKB Systems GmbH, която предоставя оборудване за фабрики, произвеждащи бетонни блокове. Руският бизнесмен Виктор Бударин е основен акционер в компанията. Бударин от години използва германската си компания като доставчик на строителната индустрия в Русия.

ARD отбелязва, че санкциите на ЕС не се отнасят за много строителни компании, но дейността на посочените компании предизвикаха реакция сред германските политици.

Ръководителят на комисията по външни работи на германския парламент Родерих Кизеветер обвини Knauf в „циментиране на руската власт“ в „окупирани територии“, имайки предвид регионите, които се присъединиха към Русия през 2022 г. след референдум.

В средата на март австрийският външен министър Александър Шаленберг съобщи, че „95% от всички западни компании“ все още „частично присъстват“ в Русия, въпреки че обявиха напускането си от страната в отговор на конфликта.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Германски компании доставят строителни материали на Русия за възстановяването на Мариупол

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!