Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Разследване на АКФ: Как майката на политик от ГЕРБ построи сграда без валидни строителни книжа?

Ново разследването на Антикорупционния фонд (АКФ) показва "как в европейска България все още е възможно да се построи сграда без валидни строителни книжа, не от кого да е, а от Златка Добрева - майката на Делян Добрев - дългогодишен политик от ГЕРБ и действащ народен представител", посочиха от организацията. Видео на разследването беше публикувано днес.

"От юридическа гледна точка казусът е ясен, но изглежда не и за администрацията на Община Брацигово, която в течение на години не предприема никакви действия, за да спре незаконното строителство. За АКФ този казус е важен, защото българските политици и свързаните с тях лица би следвало не само да съблюдават закона, а и да са пример за почтеност и висок морал", пишат още от АКФ.

“Възможно ли е да се строи без строителни книжа и години наред общинските власти да не забележат?” - този въпрос задават от АКФ.

Според данните на организацията, очевидно в община Брацигово отговорът е да. Или поне тогава, когато собственикът не е някой случаен гражданин.

.

Във видеото си от АКФ разказват как в края на 2019 година майката на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев купува в местността Атолука, село Равногор, малка дървена постройка с площ 30 кв. метра, изградена върху общинска земя. Следващата година Здравка Добрева подава до Община Брацигово молба за издаване на виза за проектиране за пристрояване и надстрояване. По думите на АКФ, намерението на майката на Добрев е да постои нова масивна вилна сграда, оято да е 4 пъти по-голяма от постройката, която е купила. 

През септември 2023 година Златка Добрева започва интензивно строителство на мястото на съборената дървена постройка, посочва АКФ. Това се случва, въпреки че визата за проектиране е обявена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС) няколко месеца по-рано, а разрешението за строеж, издадено въз основа на нищожната виза, и към днешна дата не е влязло в сила, тъй като е обект на висящ правен спор. Също така, ДНСК на 01.02.2024 г. изрично указва на кмета Надежда Казакова в сок до 10 дни да спре строителството.

През март 2024 г. АКФ проверяват на място и установяват, че достъпът до строежа е свободен и текат строителни дейности. Към момента двуетажната сграда е почти завършена. 

Проверка на Фрог показа, че кметът на Брацигово Надежда Казакова е издигната от ГЕРБ. АКФ се среща с кметицата и задава въпроси писмено, на които обаче така и не получава отговор, посочват от организацията. 

"От правна гледна точка, казусът е ясен: строителната дейност е незаконна и Община Брацигово е следвало да вземе нужните мерки и да я прекрати", казва Даниела Пенева, правен експерт в АКФ. 

"Получава се така - има построена сграда, без никакви строителни книжа. Сградата е построена много близо до съседните сгради, няма отстояния, няма други сгради, които да са построени по диагонал на съществуващите вече сгради. При строежа е унищожена и част от боровата гора, без за това да са издадени нужните разрешения", допълва тя.

.

В продължение на години обаче, общината не само не предприема никакви мерки, а дори неколкократно пренебрегва предписанията от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик. В резултат, днес в курортната местност има почти завършена двуетажна вила, построена в нарушение на законодателството.

Следва сградата да бъде премахната, посочват от АКФ. 

ФрогНюз

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Разследване на АКФ: Как майката на политик от ГЕРБ построи сграда...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!