Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Руските кораби стават "невидими"

Русия започна разработването на метаматериали, които предпазват от средствата за откриване на плавателни съдове

Радослав Славчев, Fakti.bg

Криловският държавен научен център (KGSC) разработва метаматериали, които ще направят корабите на руския флот невидими за специалицираното оборудване за откриване. Както обясни Валерий Половинкин, научен директор на KGSC, изучени са всички физически полета и начини за намаляване на техните показатели.

„Сега Криловският център е съсредоточил вниманието си предимно върху изучаването на тези области и средствата за намаляване на техните показатели. Най-радикалното решение е свързано със създаването на така наречените метаматериали или интелигентни материали, с които всеки сигнал за откриване - местоположение, оптика - се "огъва" в пространството и обектът отива по-далеч, без да бъде отразен", цитира ТАСС думите на Половинкин.

„В момента, включително събитията от войната, показват, че независимо от вида на оръжията, уязвимостта на обекта се определя от физическите полета на това, което наричаме горно полукълбо. Това са електромагнитни, електрически, оптични, локационни полета“, казва още научният директор на KGSC.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Руските кораби стават невидими ᐉ Новини от Fakti.bg - Технологии | ФАКТИ.БГ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!