Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Narod.bg: 600 тира с цигари зад ареста на Петя Банкова (СНИМКИ + ПОДРОБНОСТИ)

Само в Narod.bg: 600 тира с цигари зад ареста на Петя Банкова (СНИМКИ +  ПОДРОБНОСТИ) - Narod.bg

600 тира с контрабандни цигари, минали транзитно през България от Турция в посока страни от ЕС, стоят зад ареста на шефката на Агенция „Митници” Петя Банкова и нейния заместник Людмил Маринов, научи ексклузивно Narod.bg от свой човек в ДАНС. Според адвоката ѝ Аделина Натина митничарка №1 все още не била арестувана, а само разпитвана.

Неофициално се говори, че е задържан и племенникът на бивш вицепремиер и
вътрешен министър Бойко Рашков, както и неговият баща. Първо Narod.bg съобщи, че акцията на ДАНС реално е удар срещу Рашков и финансовия министър в оставка Асен Василев.

Само в Narod.bg: 600 тира с цигари зад ареста на Петя Банкова (СНИМКИ +  ПОДРОБНОСТИ) - Narod.bg

570 тира преминали през България по времето на Павел Тонев като шеф на Агенция „Митници“

Като важен момент определи информаторът ни уточнението, че 570 камиона с цигари са разсекли страната необезпокоявано по времето на тандема Асен Василев и Павел Тонев като шеф на Агенция „Митници”, върнат на поста през юни 2023-а лично от финансовия министър.

Останалите 30 тира са минали транзит през България за ЕС по времето на вече арестуваната Петя Банкова, сменила Тонев на високия пост на 20 февруари 2024-а. Екс шефът на митниците пък бе преназначен от Асен Василев за негов личен съветник.

Междувременно изтече информация, че от дома на арестуваната шефка на Агенция „Митници” Петя Банкова в столичния квартал „Сухата река“ е иззет договор за кредит на съпруга ѝ на стойност 12 хиляди лева. В момента се извършва претърсване и в жилището на нейния заместник Людмил Маринов, който преди да поеме поста през март е бил служител на ДАНС. Както първо Narod.bg разкри, Маринов е арестуван днес сутринта при напускане на известен столичен хотел в кв. „Лозенец”.

Очаква се от кабинета ѝ в Агенция „Митници“ Банкова да бъде отведена в сградата на КПКОНПИ, където да бъде разпитана.

Според информацията операцията на ДАНС е свързана с разследване на сочения за контрабандист №1 на цигари Николай Николов – Паскал от Хасково и неговите евентуални връзки, чрез които е осъществявана престъпната дейност.

Освен в София, операцията на ДАНС е в ход и в Хасково.

Петя Банкова доскоро бе сравнително неизвестно лице извън системата. Тя бе заместник-изпълнителен директор на агенцията, но в края на февруари изненадващо финансовият министър Асен Василев обяви сливане на НАП и митниците. Директорът на митниците Павел Тонев бе преназначен като съветник на министъра (вече в оставка), а за шеф бе назначена Банкова.

Банкова е и бивш шеф на НАП в Добрич, освободена през 2009 г. с идването на ГЕРБ на власт. От Добрич е сегашният директор на приходната агенция Румен Спецов, с когото са роднини.

Със заповед на Банкова преди две седмици начело на пловдивската митница беше назначен Мирослав Беляшки.

Според служители другият заместник на Банкова – Георги Александров, е на работното си място.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Само в Narod.bg: 600 тира с цигари зад ареста на Петя Банкова (СНИМКИ + ПОДРОБНОСТИ) - Narod.bg

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!