Следвайте "Буднаера" в Телеграм

МВР потвърди, че Нотариуса е бил техен секретен сътрудник! Всички главни прокурори отсвириха комисията в Парламента

Изисканата информация от МВР, дали Мартин Божанов е бил сътрудник на полицията, има отговор в секретното деловодство на Народното събрание, който представлява класифицирана информация, съобщи Никола Минчев, председател на временната парламентарна комисия за изясняване на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов. Той подкани народните представители да се запознаят с информацията в отговора.

След края на заседанието на комисията, на журналистически въпрос дали, след като се е запознал с писмото от МВР за Божанов, ще покани представители на вътрешното министерство на изслушване, Минчев отговори положително. „Може би ще бъде на закрито заседание, за да се даде пълна информация точно по тази тема, свързана с евентуалното агентурно минало на Мартин Божанов“, добави той и така метна бомбата.

С това Минчев потвърждава реално миналото на Нотариуса като сътрудник на МВР, защото в противен случай няма защо да продължава с изслушванията на хора от министерството.

Застреляният преди 2 месеца Мартин Божанов-Нотариуса е бил доверено лице “ДЛ” и доброволен информатор на МВР още от 2005 г. Негов водещ офицер е бил Виктор Младенов от “Криминална полиция” в Трето столично РУП, съобщиха и от Антикорупционния фонд.

На днешното заседание на временната комисия за Мартин Божанов се разбра, че нито един от поканените за изслушване ще присъства. Никола Минчев съобщи, че и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и бившите главни прокурори Сотир Цацаров и Иван Гешев са отклонили поканата.

Насила не можем да докараме никой от поканените да присъства, добави Минчев.

Мисля да поканя пак Борислав Сарафов, Сотир Цацаров и Иван Гешев на изслушване, посочи пред медиите Никола Минчев, но не уточни кога. Поканата към министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов е предстояща, с оглед, че може в скоро време да не е министър, добави Минчев.

По време на заседанието на комисията народните представители се изнервиха на липсата на поканените гости.

Народният представител от „Възраждане“ Ивайло Чорбов се обърна към депутатите от комисията, които, по думите му, са част от управляващата „сглобка“. „Вие сами сте се докарали дотук, докарахте дотук и институцията Народно събрание“, посочи той.

„За пореден път представители на прокуратурата – настоящи и бивши, отказват да отговарят на въпроси на народните представители и лишават българските граждани от правото им да получат информация по тези въпроси, представляващи обществен интерес“, оплака се и мъжът на Лена Мирослав Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Вероятно неявяването на тези лица, които са поканени официално от висшата държавна власт, дава отговор за състоянието на прокуратурата у нас. Неслучайно се появиха заглавия в медиите за „магистратско-мафиотски“ състав на прокуратурата. Процесите, представляващи предмет на комисията, са възникнали и са се развивали в период, когато прокуратурата е била ръководена от тези лица, които днес сме поканили тук да ги изслушваме“, посочи депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков. Според него и тримата неявили се дължат поне мнение по въпросите, които биха били отправени към тях. „Аз съм изненадан, че тези лица не уважиха парламента. Ние, както и цялото общество, ще направим извод и за кадровика на тези трима главни прокурори, за който един член на Висшия съдебен съвет се изказа, че това е „Банкята“, каза Бойко Рашков.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: ИЗВЪНРЕДНО! МВР потвърди, че Нотариуса е бил техен секретен сътрудник! Всички главни прокурори отсвириха комисията в Парламента - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!