Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Украйна удари с дрон в Татарстан! Зеленски се похвали с удари 1000 километра навътре в Русия

Президентът на Украйна Володомир Зеленски заяви днес, че неговата страна дава на руските нападения „отговори с по-голям обсег“, предаде Ройтерс, като посочи, че изявлението му идва след украинската атака с дрон срещу петролна рафинерия на около 1300 километра от границите на страната.

Агенцията допълва, че, говорейки по време на своето традиционно вечерно обръщение към нацията, държавният глава не е споменал пряко атаката по обект в руската република Татарстан, но е заявил, че подобни ответни действия са толкова важни, колкото и помощта за украинците, „страдащи от вражеските нападения“.

„Еднакво важно е на руските терористи да се отговаря след техните удари. Всеки път, с отговори с все по-голям обсег“, каза Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Най-малко 13 души са били ранени днес при атаката с дрон, за която Украйна твърди, че е извършила срещу рафинерията в руската Република Татарстан, според обявени от местните власти нови данни, цитирани от Франс прес.

Уцелено е съоръжение, което обработва около 155 000 барела суров петрол дневно, макар източник от индустрията да каза, че щетите са незначителни, съобщи Ройтерс.

Руските власти съобщават, че устройствата за радиоелектронна война са заглушили украински дрон край рафинерията „Танеко“, собственост на „Татнефт“, която има годишен капацитет от повече от 17 млн. тона петрол.

Снимки от мястото на удара посочват, че дронът е уцелил основното съоръжение за преработка на рафинерията, но изглежда, че не е нанесъл значителни щети.

Индустриален източник, говоил пред Ройтерс при условие за анонимност, заяви, че щетите по съоръжението не са критични, а работниците са се завърнали в обекта.

В рафинерията е избухнал пожар, но е бил изгасен за 20 минути, съобщи държавната информационна агенция РИА Новости, допълвайки, че производството не е прекъсвано.

„Тринадесет души, ученици и студенти, включително двама непълнолетни, бяха ранени при експлозията, причинена от удара с дрон. Всички пострадали са настанени в централната районна болница в град Елабуга. След като им е била оказана медицинска помощ петима от ранените са били изписани за амбулаторно лечение. Осем души бяха хоспитализирани в леко и среднотежко състояние, без опасност за живота. На пострадалите се оказва необходимата медицинска помощ“, съобщи в „Телеграм“ министерството на здравеопазването на Татарстан, руска република, разположена на повече от 1000 км от Украйна.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Украйна удари с дрон в Тарарстан! Зеленски се похвали с удари 1000 километра навътре в Русия - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!