Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Гинеколог нарече бебето в утробата на майката „паразит“ в дебат за абортите


д-р Анна Оравиец

По време на дебат за абортите д-р Анна Оравиец, полски гинеколог, оприличи бременността с форма на „паразитизъм“, в която жените съзнателно решават да участват.

„От гледна точка на биологията паразитизмът е ситуация, при която един организъм взема от друг и не дава нищо в замяна. Бременността е такава ситуация в известен смисъл, защото плодът не храни жената по никакъв начин, така че е паразит. Повечето жени обаче решават да участват в този паразитизъм и са доволни от паразита, който е вътре“, каза Оравиец по врме на дебата, излъчен от полския канал Zero.

Тя също така обясни, че се застъпва за легализирането на абортите до 12-та седмица от бременността. „Вярвам, че жената трябва да реши дали иска да забременее или иска да я прекрати. Ако една пациентка реши да направи аборт до 12-та седмица, това е процедура, която е достатъчно безопасна, по-безопасна от вадене на мъдрец. Така че тук дали ще продължим бременността или не, зависи от човека, който е бременен”, каза гинекологът.

Шокиращите думи, изречени от лекарката по време на дебата за правото на аборт, получиха широк отзвук в социалните мрежи.

„Детето е паразит. Жената се съгласява да носи „паразита“ вътре и е щастлива да роди „паразита“. Как може един лекар да нарече дете „паразит“?“, попита потребител в социалната мрежа X.

„Тъжно е, но такива хора трябва да правят подобни изявления по-често, защото осмиват левите възгледи за абортите. Докарват ги до такава крайност“, каза друг.

„Не мога да намеря думи на езика на цивилизованите хора, за да коментирам тези отвратителни думи“, написа един от коментиращите, а друг добави: „Варварски възгледи“.

Дебатът за либерализирането на законодателството за абортите беше разпален отново в Полша през ноември миналата година, когато левицата представи два законопроекта, като единият частично декриминализира аборта и помощта за процедурата, а другият позволява прекъсването на бременността до края на 12-та седмица.

В края на януари тази година беше внесен в парламента проект от група депутати от Гражданската коалиция на Доналд Туск, който позволява аборт при поискване до 12-та седмица от бременността. Друг проект, от „Алианса на третия път“, отменя решението на Конституционния съд от 2020 г. относно разпоредбите за абортите, връщайки абортите на основание увреждане на плода.

Разпоредбите за абортите, които са в сила в Полша от 1993 г., бяха променени след решението на Конституционния съд от октомври 2020 г. Преди това Законът за семейно планиране, известен като компромис за абортите, позволяваше аборт и в случай на тежко и необратимо увреждане на плода или нелечимо заболяване което застрашава живота на детето. Конституционният съд намира това основание за прекъсване на бременността за противоконституционно, тъй като не отговаря на стандартите за защита на живота. Решението доведе до масови протести през 2020 г.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Гинеколог нарече бебето в утробата на майката „паразит“ в дебат за абортите

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!