Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Съдбата на ПП и ДБ е в ръцете на душманите им Слави и Радев! За Киро и Христо се задава изборна катастрофа

Ако Слави Трифонов забави третия мандат, който вероятно ще получи, защото няма кой друг, изборите няма да са две в едно, както е по- добре за ПП и партията на Прокопиев ДБ. Ниската избирателна активност на евроизборите ще бъде истинска изборна карастрофа за ПП и ДБ и ще демотивира техните оредели избиратели седмица по-късно.

Още по-лош за тях ще е изборът, който Радев ще трябва да направи за бъдещ премиер. И двата вероятни варианта са на знакови фигури за ГЕРБ – Росен Желязков и Димитър Главчев. Едно е сигурно – за Киро, Лена и Асен се очертава як шут от властта, а промените им в конституцията, които лично измислиха и превърнаха в свое знаме изцяло обслужват връщането на ГЕРБ и ДПС във властта още със служебното правителство, което ще прави изборите.

Киро Петков не разбра откъде му дойде, след като Габриел хвърли мандата

Какво следва хронологично следващите дни и седмици до изборите през юни.
Отказът на Габриел, депозиран рано тази сутрин в Народното събрание, трябва да бъде гласуван и в пленарната зала.

Това се случва на извънредно заседание в 10 часа утре. Ще мине гладко, защото това е нейното желание и никой не може да бъде избиран против волятя си, както и защото и ГЕРБ, и ДПС, и лъже опозицията като „Възраждане“ плюс БСП и „Има такъв народ“ ще гласуват За. Вчера, след решението на ГЕРБ да приключи с преговорите, това гръмко обяви и партньорът на Бойко Борисов – Делян Пеевски (ДПС).

Така президентът трябва да пристъпи към връчването на втория мандат на кандидата за министър-председател на втората по численост парламентарна група – в случая на ПП-ДБ. Обединението ще има 7 дни, за да върне мандата – изпълнен или не. Не се знае въобще дали ще се опита да го реализира след вчерашната заявка на ГЕРБ, че няма да го подкрепи. ДПС може и да пробва да реализира мандата. БСП не ще и няма да участва в коалиции в това НС.

Партията на Слави е най-вероятният носител на третия мандат и тях зависи колко ще тупкат топката.
Съдбата на ПП и ДБ е в третия мандат и в ръцете на Дългия, който не може да ги понася. Ако Слави реши да забави, изборите ще са на различни дати, а не 2 в 1, което ще е катастрофално за ПП и ДБ и ниската избирателна активност може да ги изхвърли на 4-5 място.

Самото връчване от страна на държавния глава на втория мандат пък няма указан срок. Румен Радев показа, че не бави процедурата.

При провал и на втория мандат президентът вече има точно 7 дни да връчи третия – на парламентарна група по свой избор. Но пък по отношение на сроковете, за разлика от предходните два пъти, тя няма ограничение кога да върне папката. Като цяло, за всички въпроси, в които няма посочен срок, се счита, че той трябва да е „разумен“. Досега Румен Радев неизменно избираше левицата, но както стана ясно, никой от по-малките не иска кабинет в рамките на 49-ия парламент и се предполага връчване и мигновено връщане на мандата.

Защо темата със сроковете е важна? Защото според Конституцията служебното правителство, което се конституира след три нереализирани мандата, има живот от два месеца. Това означава, че за да имаме избори за НС заедно с тези за Европейски парламент на 9 юни, то цялата „рулетка“ трябва да се е извъртяла до 9 април, което правви две седмици.

От партиите в парламента зависи ще държат ли мандата или не и ще се разберат ли за това дали искат избори на едно за Европейски и Български Парламент. Важен е и президентът, който с указ насрочва вота, но и също може да забави или забърза втория мандат.

Служебният премиер от ГЕРБ или от ГЕРБ

Преди указа за изборите има и още работа за вършене. Държавният глава Румен Радев, според новите текстове в основния закон, трябва да избере служебен премиер, след което да проведе нов кръг от консултации с парламентарните групи преди да издаде указа, с който назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Изборът на Радев се свежда до изявени кадри на ГЕРБ. Ака кара по домовата книга, както обеща, изборът ще бъде или героя от Костинброд Росен Желязков или верния бойков фен Димитър Главчев от Сметната палата.

Ето и лаконичният коментар на журналиста от Бърд Д. Стоянов:

lПП-ДБ дали схванаха, че Борисов и Пеевски няма да се самоарестуват и самообвинят? Борисов, като политик е в пъти по-грамотен и разсъдлив от Кирил Петков и Асен Василев взети заедно. Борисов не предприема действия, които ще разколебаят подкрепата на електората му. Не и ако не е крайно притиснат. ПП-ДБ разпиляха подкрепата си, а Борисов не толкова. Сега ще управлява служебно правителство с кадри на ГЕРБ, а после коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН, като последното пак си е ДПС, с подкрепата на БСП. А онези, които ни подведоха ще са бутикова опозиция.”

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Съдбата на ПП и ДБ е в ръцете на душманите им Слави и Радев! За Киро и Христо се задава изборна катастрофа - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!