Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Вашингтон е предупредил Киев да спре ударите по руски рафинерии, за да не поскъпне петролът – FT


Пожар след атака с дрон в нефтеното депо в Клинци в Брянска област, Русия, 19 януари 2024 г. Снимка: Телеграм

Американски представители многократно са предупреждавали украинските военни командири, че атаките им срещу руската петролна инфраструктура могат да предизвикат повишаване на цените на енергията в световен мащаб, съобщи Financial Times (FT). Вашингтон се притеснява, че това може да застраши кандидатурата на Джо Байдън, който ще се бори да спечели втори мандат на президентските избори през ноември.

Белият дом „става все по-разочарован от дръзките украински атаки с дронове“ срещу руски рафинерии, терминали и друга петролна инфраструктура, цитира британският вестник един от източниците си.

„Байдън е изправен пред тежка битка за преизбиране тази година с нарастващи цени на петрола, които се увеличиха с почти 15% тази година“, отбелязва вестникът.

„Нищо не ужасява действащ американски президент повече от скока на цените по време на изборна година“, заяви бившият енергиен съветник на Белия дом Боб Макнали пред FT.

Украинската служба за сигурност (СБУ) и военната разузнавателна служба (ГУР) стоят зад поредицата от атаки през изминалите месеци, посочва вестникът. Предупрежденията от Вашингтон са били предадени директно на висши служители в тези агенции.

Киев е оправдал ударите с мотива, че подкопават доставките на гориво за фронтовите войски и удрят печалбите на Москва от търговията с петрол. Те също така „нанасят символичен удар, като приближават войната до Москва“.

Някои източници също така предполагат, че Киев използва стратегията, за да окаже натиск върху Конгреса да одобри предложената помощ от 60 милиарда долара за Украйна.

Тези саботажи обаче могат да намалят доставките на световния петролен пазар и да повишат цените, са предупредили американците. Москва може също така да затвори Каспийския тръбопровод, който минава от Казахстан до руското пристанище Новоросийск и се използва от западните фирми гиганти ExxonMobil и Chevron, посочва FT.

Тази година зачестиха украинските атаки срещу руската петролна инфраструктура. Те започнаха с удара на 18 януари на терминал в Санкт Петербург. Един от последните инциденти се случи в Самарска област, където украински дрон предизвика пожар в рафинерия миналата събота.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Вашингтон е предупредил Киев да спре ударите по руски рафинерии, за да не поскъпне петролът – FT

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!