Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Френският 126-и полк, нахлул в Русия през 1812 г., се готви отново да воюва с руснаците


126-и пехотен полк, снимка: МО на Франция

Адмирал Бауер: НАТО е готов за директен сблъсък с Русия

126-и пехотен полк (126 Régiment d’Infanterie), понастоящем дислоциран в Брив-ла-Гайард, активно се готви за участие във въоръжения конфликт в Украйна.

Според Le Monde този мотострелкови полк има 1200 военнослужещи и се допълва от 200 резервисти. Това формирование, смятано за една от най-добрите бойни единици на френската армия, е въоръжено с многофункционални бронетранспортьори VBMR Griffon, които замениха VAB през 2018 година. Бойният символ на полка е биволът, а девизът е „Fier et vaillant“ („Горд и храбър“).

За първи път 126-и пехотен полк на френската армия е сформиран като самостоятелна тактическа единица през 1810 г. и през 1812 г. участва в нахлуването в Русия като част от армията на Наполеон. През 1813 г. малкото войници от полка, оцелели от сблъсъците с руската армия, са включени в 123-ти пехотен полк. Този катастрофален резултат от войната между Франция и Русия разбива някога неопетнената репутация на Наполеон за непобедимост.

Оттогава 126-ти полк е разформирован и сформиран отново няколко пъти. Той е част от 9-та пехотна бригада. Тези части на френската армия са предназначени да участват в бойни действия извън Европа или бързо да бъдат прехвърлени в театри на военни действия, разположени на значително разстояние от Франция.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Френският 126-и полк, нахлул в Русия през 1812 г., се готви отново да воюва с руснаците

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!