Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Словакия няма да получи обещаната компенсация от ЕС за дарените МиГ-29 на Украйна

Снимка: Wikimedia

Словакия е обезпокоена, че ще получи по-малко финансиране от Европейския механизъм за подкрепа на мира за изтребителите МиГ-29 и зенитно-ракетните системи „Куб“, доставени по-рано на Украйна. Това заяви словашкият министър на външните работи Юрай Бланар.

„Петият транш за връщане на средства за оръжейните системи, които Словашката република прехвърли на Украйна, в случая за самолетите МиГ-29, засега е спрян. Сумата за възстановяване намалява с течение на времето. Сумата, на която разчитахме, ще дойде, но ще бъде още по-малка“, каза външният министър. Той добави, че подробностите все още се обсъждат с европейските партньори, но компенсацията няма да е в размера, който беше обещан миналата година.

В същото време словашкото външно министерство не уточни причините, поради които размерът на обезщетението трябва да бъде намален.

„Що се отнася до 12-ия словашки пакет от помощи, МиГ-29 и системата за противовъздушна отбрана „Куб“, ЕС призна за възстановяване на общите разходи в размер на 460 милиона евро. Условията и размерът на обезщетението все още подлежат на договаряне“, според словашкото Министерство на отбраната.

Преди правителството на Роберт Фицо да дойде на власт, Словакия изпрати 13 пакета военна помощ на Украйна. По-рано беше съобщено, че Словакия трябва да получи компенсация в размер на почти 200 милиона евро за трансфера на изтребители. Освен това САЩ обещаха да доставят военно оборудване на републиката за около 700 милиона долара.

По-късно обаче се оказа, че американците са готови да предоставят само отстъпка от закупуването на 12 бойни хеликоптера Viper, които Братислава все още не е използвала, а връщането на 100 милиона евро беше спряно от Европейския механизъм за подкрепа на мира. Фондът въпреки името си се използва за подкрепа на войната в Украйна чрез въоръжаване на Киев срещу Русия.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Словакия няма да получи обещаната компенсация от ЕС за дарените МиГ-29 на Украйна

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!