Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa.bg: Путин въвежда извънредно положение в Русия?

Москва задейства план "Сирена"

Кървавият атентат в близост до руската столица Москва, който доведе до голям брой жертви и ранени, дава повод на руския президент Владимир Путин да въведе извънредно и военно положение на територията на цялата страна. Това обясниха пред Lupa.bg военни и дипломатически експерти.

Заради войната на Москва срещу Украйна на няколко пъти имаше предположения, че президентът ще въведе военно положение в Русия. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков многократно коментира, че вътрешнополитическата ситуация в страната е стабилна и затова извънредни мерки не са необходими на територията на цялата федерация. 

Периодично в различни градове обаче се въвежда военно положение. Сега Русия е ударена в самото си сърце и най-вероятно отговорът на Путин, който спечели пети президентски мандат, ще бъде много силов и безкомпромисен.

Вероятно в отговор на нападението на терористите Русия ще усили атаките срещу Украйна, за да демонстрира военна мощ.

Военно или извънредно положение на практика означава тотално суспендиране на гражданските права и мобилизация на всички мъже до 70-годишна възраст, годни да носят оръжие.

Същевременно в Москва беше въведен план "Сирена". "Сирена“ е комплекс от мерки, в които участват всички правоохранителни органи. Всеки има своя собствена тактика. Не мога да кажа как точно се изпълнява планът и до каква степен, но това е сериозно начинание, което дава възможност за незабавно задържане на престъпниците.

Все още има малко информация, но ако "Сирена" е била активирана, това означава, че престъпниците очевидно са се опитали да избягат", коментира пред руските медии генерал-майорът от ФСБ в отставка Александър Михайлов.

Както съобщиха руските власти, всички сили са хвърлени в спасяването на хората в Подмосковието.

Същевременно от държавната авиокомпания - Росавиация, съобщават, че четирите основни московски летища "Шереметиево", "Внуково", "Домодедово" и "Жуковски", са засилили мерките за безопасност. Някои полети са отменени.

Руски интернет потребители съобщават за масово прекъсване на достъпа до онлайн социалните мрежи Telegram и Vkontakte. 

Кметът на Москва Сергей Собянин постанови отмяната на всички културни, спортни и други масови мероприятие в Москва до края на седмицата. Областният губернатор Андрей Воробьов потвърди, че над 70 екипа на "Бърза помощ" са на мястото и помагат на пострадалите. Хеликоптер се е включил в усилията да се изгаси пожарът над сградата, в която се е разиграла трагедията.

Най-малко 40 души са убити и над 100 ранени в терористичния акт в концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието, предадоха световните агенции, като се позоваха на руската Федерална служба за сигурност.

Руската прокуратура е започнала разследване за терористичен акт.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Първо в Lupa.bg: Путин въвежда извънредно положение в Русия? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!