Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изненада! Мария Габриел представи на Радев пълна папка с министри без Тагарев


Този проекто-кабинет обаче явно не е съгласуван с ПП-ДБ

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Радев пълна папка с успешно изпълнен мандат,  представяйки състав на правителство без в него да фигурира Тодор Тагарев.

По всяка вероятност обаче този кабинет не е съгласуван с ПП-ДБ, които станаха изненадани от някои имена в него.

"Това е кабинетът на ГЕРБ-СДС, предложеният състав не е съгласуван с ПП-ДБ, както и подписаното от Габриел споразумение не е съгласувано с нас", бе краткият коментар малко по-късно на Николай Денков.

"Изненади сме от състава на този кабинет, нямаме съгласие за това, което направи Мария Габриел", изтъкна и съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ  Атанас Атанасов.

Все още не е известно каква е съдбата на проекта за коалиционно споразумение - условието, което ПП-ДБ изрично постави за участие във властта вбъдеще. "След като Мария Габриел снощи го подписа, лидерите на ПП-ДБ отказаха да го подпишат", обяви Рая Назарян от ГЕРБ.

Христо Гаджев, Ивелина Василева, Жечо Станков, Росен Желязков, Катя Панева, Валентин Мундров са новите имена в кабинета "Габриел".

Прави впечатление, че две ключови министерства - на отбраната и на енергетиката отпадат от полезрението на ПП-ДБ и отиват при ГЕРБ, което със сигурност няма да бъде прието от "Промяната".

Заедно с Габриел в президенството бе и преговорният екип на ГЕРБ: Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян..

Часът за срещата с президента, обявен от пресцентъра на ГЕРБ, бе 16.00, но и днес екипът на Мария Габриел закъсня.

С изпито лице Габриел влезе в залата с обичайните от вчера 13 минути закъснение!

"Изправям се пред вас, казвайки, че за последните 9 месеца показах, че мога да отстоявам интересите на България. България преди 9 месеца имаше нужда от стабилност и отстъпихме мандата. Показах ясно с какво няма да направя компромис - водещи за мен да бъдат Конституцията, върховенството на закона и правото, публичност и прозрачност. В този контекст за мен това ще продължат да са водещите принципи, заяви с пресъхнала от вълнение уста Мария Габриел.  

Искам да споделя, че по време на преговорите стана ясно, че имаме споразумение, в което ние от ГЕРБ и ПП различия по отношение на реформите в съдебната система, регулаторите и корупцията няма. Приоритетите на българските граждани са също толкова важни, колкото и тези теми.

След като казах това, се връщам на стабилността. Осъзнавам колко голяма е отговорността пред мен и колко важно е да има стабилно правителство.

Затова връщам мандата изпълнен и ще прочета състава на правителството, което парламентарната група на ГЕРБ-ДС ще подкрепи само с първия мандат", каза Габриел.

Ето го и списъка с предложените от ГЕРБ министри, които Мария Габриел изброи пред президента: 

Мария Габриел – премиер и министър на външните работи

Николай Денков – вицепремиер по европейските въпроси

Асен Василев – министър на финансите

Калин Стоянов – министър на вътрешните работи

Андрей Цеков – министър на регионалното развитие

Иванка Шалапатова – министър на труда и социалната политика

Христо Гаджев – министър на отбраната

Атанас Славов – министър на правосъдието

Галин Цоков – министър на образованието и науката

Катя Панева – министър на здравеопазването

Кръстьо Кръстев – министър на културата

Ивелина Василева – министър на околната среда и водите

Кирил Вътев – министър на земеделието и храните

Георги Гвоздейков – министър на транспорта и съобщенията 

Богдан Богданов – министър на икономиката  

Росен Желязков – министър на иновациите и растежа

Жечо Станков – министър на енергетиката

Валентин Мундров – министър на електронното управление

Зарица Динкова – министър на туризма

Димитър Илиев - министър на младежта и спорта

"Още днес ще издам указ и ще изпратя предложението ви в НС", завърши държавния глава, с което срещата приключи. 

Прави впечатление, че представения днес проекто-кабинет е с малки различия от вчерашния, който изтече в медиите: Валентин Мундров  е министър на електронното управление, а не Александър Йоловски, Галин Цоков  остава министър на образованието и науката, вместо вчерашното предложение за Красимир Вълчев, Иванка Шалапатова остава министър на труда и социалната политика, а не Деница Сачева, както бе предложено вчера.

Този проекто-кабинет обаче явно не е съгласуван с ПП-ДБ, които отказаха първоначален коментар и започнаха да събират на спешно заседание парламентарната си група.

Вчера  Николай Денков обяви, че има "неприемливи" министри в кабинета. Както вече е известно ПП-ДБ не приема Христо Гаджев за министър на отбраната.

На излизане от президенството Мария Габриел заяви: "Аз подходих с отговорност към България и съм подписала споразумението" и показа документа, върху който е положила подписа си снощи към 18.00 часа.

"България е повече от всякога има нужда от стабилно правителство. Затова смятам, че съм подходила с моята отговорност пред България и българските граждани. Ясно показах че последните девет месеца работих само за едно – защита интересите на България. Аз водих екип, който трябваше да покаже, че България не може да отиде на нови избори. Затова съм предложила състав на Министерския съвет, в който няма нито едно непознато име. Има хора с парламентарен и управленски опит", заяви още Габриел.

Всеки носи своята отговорност, аз лично съм подписала споразумението преди два дни, изтъкна тя на настоятелните въпроси на медиите дали ГЕРБ-СДС са получили подкрепа от ПП-ДБ.

"В парламента ще разчитам на всички парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния", завърши Мария Габриел.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Изненада! Мария Габриел представи на Радев пълна папка с министри без Тагарев

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!