Следвайте "Буднаера" в Телеграм

НАТО строи най-голямата си база в Европа на 100 км от границата ни


Американски F-22A Raptor във военновъздушната база „Михаил Когалничану“ в Румъния. Снимка: ВВС на САЩ

Европейският съюз не призна изборите в Русия

"Ел Паис": Военнослужещи на НАТО вече са в Украйна

Жак Бо: Европа е в паника. Украйна буквално затъва. Без американска подкрепа европейците не могат да се изправят срещу Русия

Румъния започна работа по възстановяването на авиобаза, която ще се превърне в най-голямото съоръжение на НАТО в Европа. Базата се намира близо до град Констанца на Черно море, на около 130 км от границата с Украйна и на 100 км от българската граница.

Когато приключи разширяването на 57-а военновъздушна база на румънските военновъздушни сили „Михаил Когалничану“, тя ще може постоянно да приема около 10 000 военнослужещи от НАТО и членовете на техните семейства.

Новото съоръжение ще има периметър от 32 км, ще обхваща около 28 кв.км, съобщи Newsweek.

Мащабният проект, който ще струва на Букурещ 2,5 милиарда евро, включва нова писта, хангари за самолети, складове за гориво и за боеприпаси. Базата ще разполага и с възможност за настаняване на персонал, училища, детски градини, магазини и дори собствена болница.

Съоръжението се намира на международното летище „Михаил Когалничану“. В момента в съоръжението са разположени 5000 войници на НАТО, предимно американски.

Основната инфраструктура за разширението се изгражда на място, като евентуалният план е съществуващата писта в базата да се свърже с нова и с инфраструктурата на международното летище. Срок за приключване на проекта не е указан.

Руският президент Владимир Путин коментира, че „се съмнява, че някой е заинтересован“ от пряка военна конфронтация между Москва и НАТО, тъй като този сценарий би означавал, че „ще бъдем на една крачка от Трета световна война“. Той обаче предупреди, че „всичко е възможно в съвременния свят“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: НАТО строи най-голямата си база в Европа на 100 км от границата ни

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!