Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Два пъти ми се е случвало банката ми в България да блокира всичките ми банкови сметки!

Лихвите се вдигат с 1%, вноската скача със 100 лева

Мая Живкова – Роджърс

Огромният скандал с блокираните депозитни сметки на гражданите в една банка – Уникредит Булбанк, провокира огромна обществена реакция. Оказва се, че депозитна сметка, може да бъде блокирана, ако клиентът само внася пари по нея, но без да ги тегли! Защо ли? Може би, защото така банковата система не може да контролира социалния живот на един човек и да му прибира таксите и комисионните посредством проследяването на неговите нужди и неговите разходи. А банките уж трябваше да са доволни само да държат парите ни. Не, те искат контрол върху живота на човек 24/7. Не клиенти и спестители, а крепостни. Прословутият Биг Брадър е вече тук и той проникна в живота ни чрез банките и финансовата система. Кажете Сбогом на Свободата и финансовата Независимост! Повече прочетете по-надолу:

Първият път беше през лятото на 2021, точно когато икономиката започна лекичко да се раздвижва след пандемията. 2-3 месеца преди това подновихме документите за пребиваване на Джеф и посетихме няколко пъти различни офиси на същата банка. Всеки път ми даваха да документи за осъвременяване на личните данни. След това започнаха да ми звънят ежеседмично – трябвало да посетя офис, за да попълня същите документи. Обяснявах, че съм го правила 3 пъти през последните 3 месеца и нищо не се е променило. Трябвало пак. Рекох си – няма пък, писна ми да ме занимават с глупости.

И те ми блокираха сметките. По онова време смятах банката за сигурно място за парите си – и почти всичките ми пари бяха в банката. Много се ядосах и им казах, че искам да закрия сметките си и да си получа парите. Те ми казаха – а, не може така. Докато сметките са блокирани парите си стоят там и нищо не може да се направи с тях.

Попълних документите за n-ти път. Казаха ми – чудесно, сметките ще бъдат разблокирани след 10 работни дни. Такава била процедурата.

Поживях с блокирани сметки 3 седмици. Слава Богу – пандемията беше поотминала и имаше работа в кабинета. Слава Богу, парите в брой спасиха положението.

Но усещането, което изпитах тогава, не отмина. Да нямаш достъп до собствените си пари без основателна причина, само защото някакви хора, които не познаваш, са се омотали в бюрократични врътки (закони за пране на пари и други подобни). Наложени ни от кого? От любимия Европейски съюз, разбира се.

До онзи момент харесвах електронното банкиране. Беше ми лесно и удобно и се чувствах сигурна за парите си.

От онзи момент насам парите ми са си с мен. Още харесвам електронното банкиране – превеждам по сметката си колкото пари са ми нужни, плащам си битовите сметки и оставям много малък резерв. Да, плащам си все по-скъпите банкови такси за внос на пари по сметка – и ако това е цената на спокойствието да имам пари в брой, съм склонна да я плащам.

В момента Европейският съюз въвежда дигиталното евро и това според мен е причината толкова да се разбързат изведнъж да въвеждат еврото в България. Успоредно с въвеждането на дигиталното евро се правят сериозни стъпки за ограничение на употребата на парите в брой. Асен Василев усилено работи в тази посока през последната година. С въвеждането на еврото в България ще загубим и последните останки от свобода – никой не може да бъде свободен, ако не контролира парите си.

Преди година някакъв руснак майтапчия, представил се за Зеленски, проведе разговор с Кристин Лагард, президентка на Европейската централна банка. В разговора тя казва, че чрез дигиталното евро ще бъде установен контрол, всички транзакции ще бъдат следени и че дори разплащания в брой от порядъка на 300-400 евро са „опасни“ (линкове в коментарите).

С един клик от сърцето на Европа, пред която българите благоговеят, всеки може да остане без парите си. Гърците това вече го изживяха, когато ЕЦБ блокира парите им и банкоматите им отпускаха няколко евро дневно за есенциални нужди.

Това е близкото бъдеще и лично мен то ме ужасява. От този Биг Брадър мърдане няма да има и единственото решение е много силен отпор – срещу Европейския съюз и неговите марионетни правителства в България.

Аз следя темата и това, което виждам, не ме обнадеждава много. И експерти, и журналисти говорят за дигиталните валути като за турски сериал – има драма, ама още не ни засяга. Когато ни засегне обаче, ще бъде твърде късно за каквото и да е. Това ще бъде краят на личната свобода.

Затова ние с Джеф мислим за вариант Б. За съжаление почти всички държави въвеждат дигитални валути в момента – някои са по-напред, други следват. В Китай си я имат отдавна, в Европейския съюз и Русия се въвежда в момента. В някои африкански държави се провеждат пилотни експерименти – хората не харесват дигиталните пари, но нямат избор.

Единствената оптимистична новина в тази посока дойде от САЩ, където конгресът засега забрани използването на дигитална валута от Федералния резерв за монетарен контрол. Във Флорида Де Сантис забрани употребата на дигиталната валута като я изключи от списъка на позволените парични средства. Така че, на фона на целия хаос, Америка си остава държава със съпротивителни сили и не ни остава друго, освен да се надяваме на някаква положителна промяна, която да дойде оттам.

Лично аз ще изчакам да видя какво ще се случи на евроизборите (не очаквам много, но да видим) и особено на президентските избори в САЩ. Обичам България и искам да живея тук, но повече обичам свободата си и ако се наложи да бягам от дигитално евро – ще го направя.

Щях да ви призова да помислите добре и да прочетете повече за дигиталното евро преди евроизборите, но всъщност докато Смартматик управлява българските избори, няма никакво значение за какво ще гласуваме тук.

Моята единствена надежда е Тръмп и с нетърпение очаквам развитието на събитията там.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Два пъти ми се е случвало банката ми в България да блокира всичките ми банкови сметки! - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!