Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Естонското разузнаване: Русия вече се готви за следващата си война

Според Каупо Росин, генерален директор на естонската служба за външно разузнаване, "всичко повече или по-малко върви отново по план"

Две години след началото на пълномащабното нахлуване в Украйна, Русия е здраво стъпила на бойна нога и вече се готви за следващия конфликт. Както пише Foreign Policy, позовавайки се на изявления на служители на естонското разузнаване, Кремъл преструктурира и разширява армията на страната в очакване на конфликт с НАТО през следващите 10 години, предава "Фокус".

Отбелязва се, че след като Владимир Путин не успя да постигне бърз успех в нахлуването в Украйна, експерти, както и американски и чуждестранни официални лица, обявиха руската армия за "хартиен тигър".

Ситуацията през третата година от войната обаче изглежда все по-стабилна за Путин, пише Foreign Policy. "Основният му политически съперник", според списанието, Алексей Навални почина; жизненоважна американска военна помощ за Украйна спря в Конгреса; и Русия постави икономиката си на военна нога, стимулирайки отбранителното производство и икономическия растеж напук на международните санкции.

Както казва Каупо Росин, генерален директор на Естонската служба за външно разузнаване, "всичко повече или по-малко върви отново по план" за Русия. Руските военни лидери са се поучили от грешките в ранните етапи на войната и се адаптират "с нехарактерна скорост".

"Изглежда, че руските въоръжени сили фактически се превръщат в организация, която се учи да е армия", казва Розин, добавяйки, че сега те решават проблемите, които възникват на бойното поле в рамките на няколко месеца.

"Руснаците, според нашето разбиране, винаги са решавали своите въпроси или проблеми чрез масовост. И те са успявали в това през цялата си история", посочва Розин, добавяйки, че реформите на руските въоръжени сили вероятно ще доведат до създаването на "нискотехнологична армия с голяма огнева мощ и артилерия".

Войната между Русия и НАТО не е неизбежна, уверен е Розин, като отбеляза, че може да се направи повече, за да се сдържи Москва. "Много бъдещи сценарии зависят от нашите дейности на Запад", казва той.

"Конкретната задача е да направим Украйна успешна в тази война, защото бъдещето на Европа до голяма степен зависи от изхода на тази война", заключи ръководителят на естонското разузнаване.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Естонското разузнаване: Русия вече се готви за следващата си война

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!