Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Борисов: Трябва да вдиганем данъците по препоръка на МВФ

Асен Василев подготвя вдигане на данъци и осигуровки

Българите да се готвят за вдигане на данъците, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на конференция „Eвропейска сделка за фермерите – визията на Европейската народна партия (ЕНП) за земеделието в Европа“ в Пловдив. Той посочи като причина доклад на Международния валутен фонд (МВФ), който препоръчва вдигане на данъците, за да има повече приходи в бюджета.

Докладът на МВФ беше представен в четвъртък на среща между представители на фонда и на бюджетната комисия в парламента. „Това са препоръки, но който не изпълни препоръките, те след това стават задължителни, защото няма откъде да вземеш кредити“, каза Борисов.

Според МВФ България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета. Препоръките са да се върне 20 процента ДДС за всички сектори, да се премахне плоският 10 процентов данък за физическите лица и да се въведе прогресивна скала на облагане. Тежко на следващите министър на финансите, министър-председател и парламент, които трябва да гласуват това, което през главата ни се случи, каза Борисов.

Председателят на ГЕРБ допълни, че принципът работиш много – плащаш много, нищо не правиш – получаваш помощи и дарения, е типичен за социализма.

Сред другите изводи от доклада, по думите на Борисов, са, „че трябва да продължат инфраструктурните проекти, инфлацията към момента е добре – 3,5 процента, но брутният вътрешен продукт надали ще достигне заложеното в бюджета“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Борисов: Трябва да вдиганем данъците по препоръка на МВФ

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!