Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Русия е разположила 11 ядрени подводници в Атлантическия океан


Ядрената подводница "Белгород"

Русия прави присъствието си осезаемо в Атлантическия океан с усиленото разполагане на ядрени подводници. Увеличеният брой на руските ядрени подводници, маневриращи в Атлантическия океан, е ясен сигнал за НАТО. Различни анализатори спекулират, че Русия е определила единадесет ядрени подводници, които да работят в този конкретен регион, според анализ на BulgarianMilitary.com.

Генерал Крис Каволи, който ръководи военното командване на САЩ в Европа, заяви: „В дейността на руските военни се наблюдава необичаен подем през последните години“. Според него събитията, които се разгръщат в Източна Европа, са катализирали Русия да разшири морските си стратегии. „Всичко това е предизвикано от участието на Русия в украинския конфликт“. Tези маневри бележат безпрецедентна ескалация от страна на Русия от началото на конфликта им с Украйна.

Aнализът на генерал Каволи бие тревога за САЩ и техните западни съюзници, подкрепящи Украйна.

Няколко месеца по-рано вълна от безпокойство заля западните държави, когато Русия и Китай изпратиха военни кораби в Атлантическия океан. Значителен брой от тези плавателни съдове бяха въоръжени с хиперзвукови крилати ракети, способни да изпреварят американските системи за противовъздушна отбрана.

През август миналата година американските радари регистрираха най-голямата чуждестранна флотилия, състояща се от 11 военни кораба на руския и китайския флот, които се приближиха до териториалните води на САЩ край бреговете на Аляска. Такъв брой кораби, приближаващи се на такова близко разстояние, не е бил наблюдаван никога в историята на отношенията между тези страни, коментира Wall Street Journal.

По-рано американските медии цитираха високопоставени служители на Военноморските сили на САЩ, изразяващи своето „безпокойство“ от увеличаването на „присъствието“ на руски ядрени подводници близо до американските териториални води. Те отбелязаха, че подобни маневри на руски подводници напоследък се увеличават.

Спекулациите сочат, че броят на ядрените подводници в Атлантическия океан в момента надвишава този от времето на Студената война. Значителното присъствие на руски подводници предизвиква сериозни опасения за сигурността на САЩ. Тази загриженост се подкрепя от директора на Руския институт за морски изследвания (RMSI) Майкъл Питърсън.

Питърсън посочва множество показатели, които предполагат нарастващите тенденции Русия да разполага своите ядрени подводници близо до бреговете на Съединените щати.

През последните години Москва увеличи разработването на ядрени подводници, проектирани специално за проникване в стратегически точки, разпръснати както в САЩ, така и в Европа. Твърди се, че може да се похвали с впечатляващ флот от 58 ядрени подводници от множество класове, и според анализаторите изглежда, че няма глобална гореща точка – включително водите по американските брегове – която да е защитена от този експанзивен обхват.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Русия е разположила 11 ядрени подводници в Атлантическия океан

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!