Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Проблемът с електропреносната мрежа на Европа заради големия брой ВЕИ е по-сериозен, отколкото се очакваше (доклад)


Снимка: Pixabay

Проблемът с електропреносната мрежа в Европа е по-голям, отколкото се смяташе досега, сочи нов доклад на Ember, мозъчен тръст, специализиран в насърчаването на използването на зелена енергия. В публикувания доклад се посочват глобални, фундаментални и вече системни проблеми в енергийната система на Европа.

Според експертите на Ember през последните няколко години компании и разработчици, правителства и инвеститори насочват пари към развитието на слънчевата и вятърната енергия. Но зад целия този „зелен“ дневен ред се пропуска още един факт: на практика няма инвестиции в развитието, обновяването и реконструкцията на общоевропейската енергийна мрежа.

Именно с електропреносната мрежа в ЕС има все повече проблеми – остарелите линии са претоварени, което често води до високи разходи. Тоест, парите изтичат, докато политиците говорят за околната среда.

Докато добавянето на слънчева и вятърна енергия в енергийния микс на Еропа нарасна през последните няколко години, европейските инвестиции в мрежата изостават и тя не може да поеме толкова големия брой ВЕИ, които трябва да се добавят.

Капацитетът на електрическата мрежа, наличен по света, не е в крак с бързия растеж на технологиите за „чиста енергия“, което вероятно излага на риск климатичните цели на правителствата, според доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), публикуван през октомври миналата година.

Според данните на Европейската комисия недостигът на инвестиции ще бъде 583 млрд. евро до 2030 г.

Анализът на 23 национални плана разкрива, че 19 от тези планове са подценили очакваните допълнения на слънчеви панели с 205 гигавата. Десет държави също са подценили вятърната енергия, възлизаща на общо 17 гигавата.

„Не можем да си позволим да пренебрегваме мрежите“, коментира анализаторът на Ember Елизабет Кремона пред EU Observer. „Да се уверим, че слънчевата и вятърната енергия действително могат да се свържат със системата, е толкова важно, колкото и самите панели и турбини“, добави тя.

Според доклада на Ember енергийната криза и санкциите срещу Русия са „ускорили“ преминаването на Европа към възобновяеми енергийни източници.

Възобновяемата енергия сега съставлява 44% от енергийния микс на ЕС, като изкопаемите горива спадат до най-ниското си относително ниво досега.

Този бърз преход ще бъде възпрепятстван от недостатъчен капацитет на мрежата и недостатъчно планиране, според доклада на Ember.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Проблемът с електропреносната мрежа на Европа заради големия брой ВЕИ е по-сериозен, отколкото се очакваше (доклад)

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!