Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Файненшъл Таймс“: САЩ са в много по-опасно положение, отколкото Русия


Снимка: Wikimedia/Creative Commons

Един от най-изтъкнатите академици в света в областта на стопанската история (който предсказа 10 г. по рано гражданските вълнения в САЩ през 2020 г.) направи още едно изненадващо твърдение, публикувано в западна медия: САЩ, а не Русия, са по-близо до крах. В интервю за „Файненшъл Таймс“ Питър Турчин твърди, че войната с Украйна, играейки ролята на „външен натиск“,  всъщност е „обединила“ Русия, оставяйки САЩ в по-опасно положение.

Освен това, тъй като войната е създала много свободни работни места в Русия, шансовете за избухване на макронасилие (гражданска война, революция, политическа фрагментация и т.н.) са намалени.

Съотношението на работниците към свободните работни места е „много благоприятно за работниците“, тъй като хората избягаха от страната или бяха призовани в армията, пристигнаха по-малко имигранти и индустриалното производство в Русия се увеличи, смята Турчин.

По-нататък той казва, че неуспешният метеж на Евгений Пригожин, ръководител на „Вагнер“, е „добър стрес тест – всички бяха против него“, подчертава историкът. Следователно „без съмнение Съединените щати са в много по-опасно състояние в момента“.

Питър Турчин е изследовател, който успешно комбинира математика, история, социология, икономика. Син е на съветски физик дисидент, изгонен от Москва през 1977 г. Турчин е ръководител на проект в Complexity Science Hub – Виена, преподавател в Оксфордския университет и почетен професор в Университета в Кънектикът.

Основната му хипотеза е, че обществата съществуват в цикъл на интеграция (сближаване), последван от дезинтеграция, завършваща с криза. Цикълът се рестартира приблизително на всеки 200 години.

В същото време Турчин предполага, че насилието се повтаря на всеки 50 години – в САЩ, приблизително през 1870, 1920, 1970, 2020 (но не и 1820 г.). Обяснението е свързано с паметта: след насилствено събитие следващото поколение се научава да бъде мирно, но третото поколение е забравило рисковете и избира отново насилието.

Моделът на Питър Турчин, направен през 2010 г., изглежда правилно прогнозира нарастващи граждански вълнения в САЩ и Западна Европа. Той смята, че западните страни са в много по-голяма опасност от „макронасилие“, отколкото Русия.

„Избухване на макронасилие“

Турчин публикува своята структурно-демографска прогноза през 2010 г., която разглежда вероятността от обществени вълнения на Запад през следващото десетилетие.

Той изследва няколко фактора, включително демографския състав, силата на политическите структури и размера на „елитната“ класа, за да предположи, че нестабилността ще нарасне до края на последното десетилетие.

Турчин вярва, че огнища на насилие се случват на всеки 50 години, което позволява на елитите да забравят за последствията от нарастващата алчност и нестабилност. Последният период настъпи през 70-те години на миналия век, като 2020 г. постави началото на следващия период на вълнения.

2020 година ще бъде запомнена като една от най-бурните в съвременната история. Избухването на пандемията от Ковид-19 доведе до масов локдаун с глобални последици.

В САЩ смъртта на Джордж Флойд при ареста му от полицията в Минесота постави началото на големи протести под мотото „Животът на чернокожите има значение“ из целия Запад и дебати относно расовите отношения.

Тази година беляза и края на президентството на Доналд Тръмп при много спорни обстоятелства с кулминация на недоволството на неговите поддръжници. Те нахлуха в Капитолия дни преди встъпването в длъжност на президента Джо Байдън.

Хората във все повече държави гласуват за десни правителства, докато реториката около имиграцията и културните въпроси става все по-разединителна, особено в САЩ, но също и в Западна Европа.

„Файненшъл Таймс“ обаче посочва, че други аспекти от модела на Турчин като убийства и линчувания не са се случили.

Въпреки това страховете от безредици нарастват през годините след 2020 г. Според Турчин гражданите на САЩ трябва само да погледнат през прозореца си, за да забележат най-голямата заплаха.

„Въпросът е дали ще има избухване на макронасилие“, каза Турчин, описвайки неща като гражданска война, чуждестранна инвазия или политически колапс.

САЩ по-близо до колапс от Русия

Кое общество е по-близо до макроразпад: Русия или САЩ? „Определено не Русия“, според Турчин. Докато на Запад може да искат да се убедят, че Русия е по-близо до ръба на колапса, отколкото САЩ поради проточилата се война в Украйна, Турчин смята, че е вярно обратното.

Турчин твърди пред „Файненшъл Таймс“, че страната е станала по-обединена от войната с Украйна, тъй като е изправена пред санкции и натиск от страни -съперници, докато войната е създала и много свободни работни места, които поддържат работещите щастливи.

Според академика неуспешният бунт на Евгений Пригожин през миналото лято показа, че руснаците продължават да подкрепят президента Владимир Путин. „Всички бяха против него“, каза Турчин за Пригожин.

Войната в Украйна щеше да се случи без Путин, твърди Турчин, защото руският елит се чувстваше застрашен от НАТО. Освен това е „почти математически сигурно“, че Русия ще спечели, защото има повече капацитет да произвежда 152 мм и 155 мм артилерийски снаряди, които разбиват окопи.

„Без съмнение Съединените щати са в много по-опасно пожение в момента“, според него.

Според последните данни от Федералния резерв, 10% от домакинствата в САЩ притежават 66% от общото богатство в страната. Междувременно неравенството в доходите нарастна по време на пандемията, според предишно проучване на Федералния резерв.

Спираловидната инфлация и обвиненията в „алчност“ към големите компании също допринасят за нарастващото чувство за несправедливост сред американците в решаваща година за демокрацията.

Тези на върха междувременно стават твърде много и се конкурират за ограничено количество политическа власт. Твърде много висшисти излизат от университета свръхквалифицирани. „Това, което събаря щатите, са вътрешните борби между елита.“ В момента Тръмп е „контраелитът“. Управляващата класа „наистина хвърля всичко срещу него“, казва Турчин, цитирайки множеството съдебни дела срещу него.

Въпреки това Турчин твърди, че няма значение дали Байдън или Тръмп ще поемат контрола над Белия дом за следващите четири години, защото нито един от тях няма да изключи „помпата за богатство“, която подклажда вълненията.

Неуспехът да се увеличи минималната заплата или да се контролира имиграцията също предизвиква гняв, според Турчин.

„Хората може да грешат, като смятат, че имигрантите им отнемат работата, но те мислят така, а в една демокрация защо искате да ядосвате хората?“, попита академикът.

„Въпросът е дали ще има избухване на макронасилие.“ Под макронасилие той има предвид наистина макро: гражданска война, революция, политическа фрагментация, териториално разпадане или чуждестранно нашествие. „В 10 до 15 процента от случаите, когато обществата изпаднат в тези кризи, те избягват [макронасилието] . . . Моята прогноза не е 100 процента, че ще получим едно от тези неща“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Файненшъл Таймс“: САЩ са в много по-опасно положение, отколкото Русия

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!