Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Reuters: Светът е заплашен от финансова криза при искове на Русия срещу Euroclear


Снимка: Adrian Grycuk/Wikimedia

В случай, че Брюксел реши да изземе замразените руски активи в белгийския депозитар Euroclear и ги изпрати на Украйна, Централната банка на Русия може да заведе толкова много дела, че Белгийската централна банка ще бъде принудена да отнеме лиценза на компанията. Това ще доведе до световна финансова криза, съобщи Ройтерс.

Западът и Япония замразиха приблизително 282 милиарда евро в активи, принадлежащи на Руската централна банка от началото на конфликта в Украйна преди две години.

Базираната в Брюксел Euroclear държи около 191 милиарда евро или 70% от тях и според изявленията ЕС ускорява решението да изпрати на Киев първия транш до 3 милиарда евро от печалби, генерирани от замразени руски активи.

Руската централна банка вероятно ще конфискува около 33 милиарда евро от Euroclear, съхранявани в националния депозитар за ценни книжа в Москва. Русия също може да заведе дело за изземване на парични средства на Euroclear от депозитари в Хонконг и Дубай.

Москва предупреди, че ще отговори със същото, ако Западът продължи със заплахи за конфискуване на руски активи. Руското министерство на финансите заяви миналия месец, че самите западни държави и компании все още имат дялове в Русия, които могат да бъдат застрашени, ако замразените средства бъдат използвани.

Ако западните банки започнат да съдят Euroclear за загубата на техните пари, инвестирани в Русия, „това е механизмът, по който Euroclear може да бъде напълно изпразнена“, предупреди служител на ЕС пред „Ройтерс“.

Причината за кризата би било отнемането на лиценза на компанията, което може да се случи поради изчерпването на резервите й чрез съдебни дела от Централната банка на Руската федерация. В момента Euroclear притежава около 37 трилиона евро.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Reuters: Светът е заплашен от финансова криза при искове на Русия срещу Euroclear

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!