Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Уникредит Булбанк блокира разплащателни сметки на клиента, ако не е теглил пари от тях 12 месеца

Абсурдистан в България няма край. Човек може да има лични спестявания от примерно 15 хиляди лева в банка Уникредит Булбанк и да не може да ползва и лев от тях в спешна нужда или в чужбина, ако предишните месеци не теглил пари от картата си. Ужасът е пълен, когато разбереш , че парите са ти в сметката, но не можеш да ги ползваш, защото го правиш …рядко по принцип. Къде отиде идеята за спестовността и здравомислието на българина особено в очите НС чуждите банки? Или е по-добре човек да опита до офисите на фирмите с бързите кредити?

Притежателите на разплащателни сметки неочаквано могат да се окажат без достъп до парите си точно в моменти, когато имат най-много нужда от тях. При това причината не са неактуализирани лични данни, заради което периодично банките блокират сметки на своите клиенти. За случая алармираха няколко медии едновременно, а десетки ощетени изреваха в социалните мрежи. Хора дори звънят в посолствата ни в чужбина със запитване защо са им блокирани картите или да търсят помощ от близки и приятели, за да се приберат обратно у дома.

Оказва се, че една от най-големите банки у нас – „Уникредит Булбанк“, блокира без предупреждение всяка разплащателна сметка, от която в продължение на 12 месеца титулярът не е теглил пари. Банката приема, че по тази сметка има нещо съмнително, независимо че собственикът може през това време да е внасял суми в нея.
Условията били разписани в договаря с клиента, но повечето тях въобще не били наясно кога и как се активира условието. Няма такова изискване в закон, разпоредба или на ДАНС в мерките против изпирането на пари, но и не е незаконно банката да ги прилага. Единственият риск е за клиента, който би могъл да изпадне в сериозен дискомфорт или беда.

В другите големи банки обаче няма подобен проблем с дебитните сметки. Повечето разплащателни сметки в България са такива.
Масово разплащателните сметки в трите големи български банки са на практика спестовни сметки. Това са старите депозити, които след изтичане на падежите им бяха закрити в последните две-три години. Затова е напълно очаквано по тези сметки да няма тегления на средства, а притежателите им само да внасят спестяванията си.
И с движение, и без движение на средства по тези сметки, банките всеки месец събират такса обслужване, която в момента е между 4 и 5 лева.

Гаврата настъпва, когато човек разчита на собствените си пари и в труден момент се оказва блокиран в нечовешката банкова бюрокрация, направена единствено за удобство на някой и за тормоз на хиляди.
Очевидно за мощната финансова корпорация Уникредит банковите и служители са по-ценни от клиентите, клъвнали на голата кука

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Уникредит Булбанк блокира разплащателни сметки на клиента, ако не е теглил пари от тях 12 месеца - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!