Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Комунистите не успяха, но червената олигархия съсипа историческия Гранд хотел България! Кълнат ги “Проклети да са, селяндури долни!”

Помните ли лафа отпреди 30 години за “червените бабички” и “червените мобифони”! Е, бабичките и мобифоните се споминаха, но червената олигархия осребри червените куфарчета и се пребоядиса, за да може да си купи и да съсипе държавата.

“Колкото пъти съм минавала покрай хотел България – изоставен в разруха, не съм посмявла да погледна през витрините в кафенето от страх да не би да видя, че са разрушили всичката оная красота. Е, днес погледнах. Вътре е минал валякът на наследниците на комунетата. Изкъртено и срутено е всичко. Не снимах, стана ми лошо. От години точат зъби за това място и го сриват част по част, проклети да са, селяндури долни! Пускам стари снимки от кафенето.
П.П. Ето кой е собственикът, без да знам уцелих, че е каскет (милиционер, ДС), бел. ред.”, пише Силвия Чолева в профила си и припомня кой е днешният собственик на любимото казино на брата на Цар Борис Трети принц Кирил.

Новият собственик Мирослав Печев предвижда надстройване на сградата на комплекс „България“ и построяване на ново здание на ъгъла на „Дякон Игнатий“ и „Аксаков“. Проектант е арх. Иво Петров. Кой е този неособено известен джентълмен, според малкото медии, добрали се до информация за него.

Бизнесменът Мирослав Печев от с. Лопян купи „Гранд хотел България“ от Дарина Павлова.

Един от емблематичните столични хотели – „Гранд хотел България“ ЕАД е с нов собственик. Доскорошен собственик бе регистрираното в Лихтенщайн дружество „Пи Еф Ейч Си Лимитид“ (85.99%) и в американския щат Вирджиния „Зайтгайст Венчърс“ ООД (14.01%), собственост на Дарина Павлова, съпруга на убития през 2003г. шеф на „Мултигруп” Илия Павлов. Дяловете са продадени си на „Софсток Инвест“ ЕООД, собственост на бизнесмена Мирослав Печев от с. Лопян, община Етрополе. Стойността на сделката не е посочена, но по неофициални данни цената е около 15 млн. евро.
Купувачът е придобил всички акции на „Гранд хотел България“ заедно с всички активи, включително и търговската марка на хотела.
Топ имотът, разположен на бул. „Цар Освободител” (на жълтите павета) беше собственост на убития бос на „Мултигруп“ Илия Павлов, а след неговата смърт остана притежание на съпругата му Дарина Павлова, децата му и баща му – Илия Павлов. Сега Дарина Павлова продаде „Гранд хотел България” – един от най-емблематичните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й.

Новият собственик на „Гранд хотел България“ – 64 годишният Мирослав Печев, родом от с. Лопян, има разностранен бизнес – от търговия с различни стоки, магазини, инвестиции в строителството, частна детска градина и туристическа дейност. Мирослав Печев е бивш функционер на ЦС на ДКМС.
64 годишният Печев не е бил познат тогава на широката публика и страни от светски изяви. Той регистрира първата си фирма „Марко трейдинг“ за търговия с компютри, безжични телефони, факсове и копирни машини в зората на демокрацията през 1990 г. Няколко години по-късно се преориентира и основава „Софсток“, като започва бизнес с кафе, чай и алкохол.
Постепенно с годините Печев налага италианското кафе „Лаваца“, което днес е едно от най-популярните марки. Компанията му е представител за България и на алкохолни напитки като ром Bacardi, Martini, уискито Dewar’s, водките „Русский стандарт“ и Gray Goose, чай „Туинингс“.
Той е собственик на 4-звездния „Парк хотел Витоша“, който беше открит на 1 февруари 2005 г. от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Обектът разполага с общо 172 стаи, студиа и апартаменти. За 2015 г. отчита 4.18 млн. плв. риходи и 192 хил. лв. печалба. През 2015г. хотелът отбеляза своя 10-годишен юбилей с изискан коктейл в стилния ресторант „Тоскана” в самия хотел.
През 2014 г. Печев регистрира фирма „Алконост бг“ заедно с Мехмед Дикме, земеделски министър в кабинета „Сакскобургготски“ за търговия с храни. До края на миналата година дружеството не е развивало дейност, става ясно от Търговския регистър. Печев и Дикме, които са известни с близостта си до обръчите от фирми на Бойко Борисов и Цветан Цветанов, за назначили Лиляна Лазарова за управителка на фирмата.
Мирослав Печев е собственик и на строителна компания „Мирад“. През миналата година е внесъл искане за изграждане на частна градина в Студентски град.

Червените пари при червени пари отиват, с снимките на Печев са или от Капитал на Иво Прокопиев или от лайфстайл издания, които надали са му правили пиат безвъзмездно.

Голф и спа комплексът „Света София“ до Елин Пелин също е част от портфолиото на етрополския могул. Сингапурските инвеститори от „България дивелопмънт холдингс лимитед“, представлявани от родния Остап Бендер Сашо Апашо, продават недвижимия имот на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев. За сделката става ясно от документи в търговския регистър, вписани на 20 юни 2017 година.

Стойността на сделката не е публична информация. Във финансовия отчет за 2017 г. на дружеството собственик нетекущите активи /земя, сгради, съоръжения, оборудване/ са оценени на 16,7 млн. лв.

Спомени от старите ленти за прочутия хотел и неговите европейски салони с огромните витрини, пленявали цял век столичани

Снимките са от Стара София

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Комунистите не успяха, но червената олигархия съсипа историческия Гранд хотел България! Кълнат ги “Проклети да са, селяндури долни!” - Би Нюз - Топ новини от България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!