Следвайте "Буднаера" в Телеграм

300 000 войници на НАТО са готови за предислокация – полският генерален щаб


Снимка: gov.pl

"Дейли телеграф": Британски наемник се самоуби след завръщането си от Украйна

Британски „Чалънджър“ затъна в калта по време на украинска демонстрация за медиите

300 000 войници на НАТО са в бойна готовност, а САЩ може да увеличи броя на американските войници в Полша до 100 000. Това заяви преди посещението на полския президент Анджей Дуда в САЩ заместник-началникът на Генералния щаб на полските въоръжени сили Карол Димановски.

В интервю за полската държавна телевизия TVP Димановски заяви, че има „висока степен на готовност“ за предислоцирането на 300 000 войници на НАТО в случай на нужда.

„Преди имаше 40 000 войници, обучени да станат щит на НАТО, а сега са 300 000 във висока готовност. Тези войници ще пристигнат в страната не след началото на войната, а преди нея“, каза полският офицер.

На въпрос за присъствието на американския контингент в Полша в размер на 10 000 войници, Карол Димановски не изключи увеличение до 100 000.

„Американските войски присъстват в Полша. Няколко хиляди американски войници тренират с нас през цялото време. Трябва да помним, че американците и другите съюзници ни подкрепят не само на земята, но и във въздуха, в Космоса, в киберпространството“, отчете заместник-началникът на Генералния щаб.

По покана на президента на САЩ Джо Байдън полският президент Анджей Дуда ще посети Белия дом днес, 12 март, заедно с полския премиер Доналд Туск.

Някои държави от НАТО вече изпратиха военни в Украйна, заяви преди дни полският външен министър Радослав Шикорски по време на дискусия, посветена на 25-ата годишнина от присъединяването на страната към алианса, което беше излъчено от канала Sejm RP  в YouTube.

На 29 февруари, след като беше домакин на среща в Париж за подкрепа на Украйна, френският президент Еманюел Макрон заяви, че разполагането на войски в Украйна от членове на НАТО и други съюзници не може да бъде изключено.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: 300 000 войници на НАТО са готови за предислокация - полският генерален щаб

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!