Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Свидетел, който разобличи „Боинг“ за проблеми с безопасността на самолетите, е намерен мъртъв


Джон Барнет, снимка: X/Twitter

Полицията откри разобличителя на „Боинг“ Джон Барнет мъртъв в щата Южна Каролина, съобщи службата на съдебния лекар на окръг Чарлстън. В дните преди смъртта си той е давал показания по съдебно дело срещу компанията.

62-годишният Барнет изглежда се прострелял сам на 9 март 2024 г., се казва лаконично в съобщението с уточнението, че „полицейското управление на град Чарлстън разследва смъртта и засега няма повече подробности.“

Миналата седмица Барнет даде официални показания, в които беше разпитан от адвокатите на „Боинг“.

Той трябваше да бъде подложен на допълнителен разпит в събота. След като не се явил, е бил потърсен в хотела, в който е отседнал. Впоследствие е намерен мъртъв в камиона си на паркинга на хотела.

Адвокатът на Барнет , Брайън Ноулс, нарече смъртта на клиента му „трагична“, но постави под съмнение версията за самоубийство.

Барнет, който е работил в „Боинг“ повече от три десетилетия, преди да се пенсионира през 2017 г., обвини компанията, че заобикаля правилата, за да извади бързо своите самолети 787 Dreamliner от производство в завода в Северен Чарлстън, компрометирайки безопасността им.

Според Барнет аварийните кислородни системи на 787 Dreamliner са имали процент на неуспех от 25%, което означава, че една четвърт от 787 Dreamliner са изложени на риск от бърза загуба на кислород и задушаване на пътниците, ако кабините внезапно бъдат декомпресирани. Федерално разследване потвърди някои от твърденията на Барнет.

Ден след смъртта на свидетеля световните агенции съобщиха за поредния инцидент със самолет на „Боинг“ – 787-9 Dreamliner. Десетки хора бяха ранени при „силно движение“ по време на полет от Австралия до Нова Зеландия.

В изявление в понеделник чилийските LATAM Airlines обявиха като причина за нараняванията „техническо събитие по време на полета, което предизвика силно движение“. Това е последният от поредица инциденти, свързани с безопасността, включващи самолети на „Боинг“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Свидетел, който разобличи „Боинг“ за проблеми с безопасността на самолетите, е намерен мъртъв

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!