Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ахмед Доган официално си взе Догансарай


Почетният председател се сдобил и с хотел, мощна лодка и яхта

Ако искате палат на морето, канете Христо с лодката! Ако искате конкуренцията ви да фалира, пратете Кирчо да им прави първа копка!

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, който досега беше само ползвател на летните сараи на брега на морето край бургаския парк “Росенец” и от години е спряган за скрит собственик на “Догансарай” и фирмата “Хермес Солар”, наскоро е изсветлил собствеността си и е станал реален собственик в сараите чрез поредица от фирми.

Собствеността на Доган се проследява чрез следната поредица от български дружества: “Хермес Солар” ООД, което от 27.02.2024 г. вече е 95% собственост на “Порт Логистика Бургас” ЕООД, съответно 100% собственост на “ТЕЦ Варна” ЕАД, което пък след рефинансиране през януари 2024 г. стана 100% собственост на регистрираната в края на 2023 г. “Сигда Инвестмънт” АД, в което акционери са Ахмед Доган и бившия транспортен министър Данаил Папазов. Двамата притежават по 50% от “Сигда Инвестмънт”, според списък с акционерите записали акции при учредяването.

Сделка на цена 95 лева или повече? Не е ясно.

Прехвърлянето на дяловете в “Хермес Солар” ООД е започнало още през декември 2023 г., като първоначално, след неизпълнени указания, е получен отказ от Агенция по вписванията. Следва жалба до съда и решение за отмяна на отказа, след което на 27.02.2024 г. прехвърлянето е вписано в Търговския регистър. До тогава мажоритарен собственик на 95% от дяловете на “Хермес Солар” е Снежана Карова. Останалите 5% и до днес са собственост на руския гражданин Георгий Ваграмович Серопян.

Договорът за продажбата на 95% или 95 дружествени дяла на “Хермес Солар” ООД е подписан на 21.12.2023 г. между Снежана Карова и “Порт Логистика Бургас” ЕООД. Всеки от дяловете е с номинална стойност 1 (един) лев. Според условията на договора, вписан в Търговския регистър, продажната цена е договорена в отделно споразумение между страните. Остава неясно дали за дяловете с номинал 95 лева е платено повече. Факсимиле на договора за продажба на дяловете, приложено по-долу, в края на текста.

Преди дни се разбра също, че фирма собственик на сгради от Догансарайпретендира за над 35 дка държавна земя от парка “Росенец”. Дружеството “Стрейтлайн” ЕАД, което е собственост на “архитекта на Доган” Калин Тихолов, е поискало да бъде вписано като съсобственик на терена, включващ площи от морското дъно и морската акватория – публична държавна собственост. Областният управител на Бургас Пламен Янев е обжалвал заявлението и се очаква дълга съдебна процедура по казуса.

Държавата от години не успява да защити интересите си и да събори установените незаконни постройки и незаконния кей на Догансарай.

Обектът се превърна в символ на завладяната държава, срещу която се бореше демократичната общност, преди нейните лидери да се договорят с Борисов и Пеевски за общо управление и негласна амнистия за всичките им безобразия през годините.

Доган има още имоти в Росенец, мощна лодка и яхта.

Чрез “Сигда Инвестмънт” и “ТЕЦ Варна” Ахмед Доган е станал собственик и на други имоти в парк “Росенец”. През 2020 г. фирмата “Отманли Вилидж”, собственост на “ТЕЦ Варна”, купува няколко бунгала и почивна станция, които се намират върху терени държавна собственост. Доколкото земите са актувани вече като държавна частна собственост, въпрос на време е “Отманли Вилидж” да предяви претенции да ги закупи. В случая обаче не става дума за имоти на първа линия до морето.

Друга фирма, собственост на “Отманли Вилидж” притежава хотел в парк “Росенец”, както и моторна яхта. Става дума за “Варна Мода” ЕАД, с капитал близо 5,4 милиона лв., която чрез веригата от фирми зад нея е 50% собственост на Ахмед Доган

В капитала на “Варна Мода” са вписани постройките на хотел “Албатрос” в Росенец, които са на първа линия. Хотелът обаче не приема гости, както пише на табелата на входа.

“Варна Мода” (виж описанието на “непарична вноска” в капитала) притежава и три плавателни съда: луксозна моторна лодка с два двигателя с обща мощност 2700 конски сили, оценена на 463 100 лв., още една по-малка лодка оценена на 53 190 лв. и 22 метрова яхта Sunseeker Manhattan 66 произведена 2007 г., която е оценена на 351 500 лв. Това е доста скромна цена за такава яхта. В сайтовете с обяви за продажби на яхти този модел се продава от 500 000 евро нагоре. Като цяло, активите на “Варна Мода” изглеждат доста подценени.

Яхта Sunseeker Manhattan 66. Снимка: Sunseeker

За друга свързвана с Доган луксозна яхта “Агата”, информира през 2022 г. Intelligence Online. По данни на BIRD собственик на обявената тогава за продажба яхта не е самият Доган, а неговата дясна ръка Румен Гайтански – Вълка. Преди година разкрихме, че Вълка си е купил нова яхта за над 1 милион евро след като прибира в личната си сметка 46 милиона лв. от необслужвания кредит от Българската банка за развитие (ББР).

“Варна Мода” е и актуалният собственик на зимните сараи на Ахмед Доган в Бояна на ул. “Беловодски път”, които през 2019 г. бяха собственост на друга дъщерна фирма на ТЕЦ Варна – “Делта Епсилон”.

Бонус към “Хермес Солар”: общинска земя, закупена на безценица и проекти за фотоволтаици.

През 2021 г. дружествата “Хермес Солар”, в което Ахмед Доган става съсобственик преди дни и “Блу Енержи“, също свързано с Доган, купуват на безценица 1411 декара земеделска земя от община на ГЕРБ. Разследването на “Сега” разкрива, че за общинската земя в Радомир са платени едва 76 лв. за декар.

Преди месец “Капитал” информира, че Ахмед Доган подготвя три големи соларни парка. Почетният председател на ДПС е осигурил общински терени до Радомир, Бургас и Казанлък, на които може да се инсталират до 400 мВт фотоволтаици. Изграждането на проектите не е започнало и може би се подготвя препродажбата им, допълват от “Капитал”.

Инвестициите във фотоволтаични паркове, и най-вече на уредени изгодно общински терени, са сред предпочитаните от приближени на ДПС. През април м.г. BIRD разкри връзки на ДПС и санкциониран руски олигарх в енергиен мегапроект до Бургас. Фирмата “Виртус Инвестмънт” обеща тогава инвестиция във фотоволтаичен парк, завод за водород за 600 милиона лева и 1000 работни места.

Наскоро, след избора на Джевдет Чакъров за съпредседател на ДПС, разкрихме и активите за стотици милиони лева на свързаните със сина му общо 45 фирми. Значителна част от тях са с предмет на дейност именно в областта на фотоволтаиците.

Над 40 милиона лв. задължения към Булгаргаз

Една инвестиция на Ахмед Доган се откроява на фона на придобивани дялове във фирми, дъщерни дружества, имоти и проектите за соларни паркове. По-известната като “ТЕЦ Доган” (ТЕЦ Варна), която чрез “Сигда Инвестмънт” е 50% собственост на Доган, е закъсала финансово.

Държавната “Булгаргаз” вече успя да осъди “ТЕЦ Варна” и да получи изпълнителен лист от съда за сумата от над 37 милиона лв. (над 35,5 млн. лв. за доставка на газ + лихви и 1,5 млн. лв. разноски по делото). В момента тече и друго дело, заведено от “Булгаргаз” за още над 3 милиона лв. неизплатени от “ТЕЦ Варна” задължения.

Преди два месеца Доган си осигури рефинансиране от “Общинска Банка” на Георги Самуилов – Жоро Инса за да изплати заема на “ТЕЦ Варна” към “Търговска банка Д”.

Припомняме, че Ахмед Доган има докторска степен по философия и е работил като агент на държавна сигурност под псевдонимите “Ангелов”, “Сергей” и “Сава”. Между 1986 и 1989 г. е вкаран в затвора. След това през 1990 г. основава политическа партия “Движение за права и свободи” (ДПС). През 2013 г. беше и обект на атентат.

Факсимиле на част от договора за продажба на дяловете на “Хермес Солар”, вписан на 27.02.2024 г. в Търговския регистър, с който чрез веригата от фирми Ахмед Доган става съсобственик:

Част от договора за продажба на дяловете на “Хермес Солар”

Водеща снимка/колаж: Ахмед Доган (ДПС), Догансарай (снимка БГНЕС)

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Ахмед Доган официално си взе Догансарай - BIRD

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!