Следвайте "Буднаера" в Телеграм

„Галъп“: 30% от българите биха воювали за страната си, ако бъдем включени във война


Източник: "Галъп"

Българи и сърби станаха топ шпионите в руското разузнаване

30% от българите биха се били за страната ни, ако има война. Това показват данните от проучване на „Галъп“, проведено в 45 държави по света.

42% от участниците в изследването у нас са заявили, че не биха воювали, а останалите се колебаят и не знаят как да отговарят.

За сравнение, през 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

Българите са по-близо в нагласите си до западноевропейски държави, отколкото до източните, коментират авторите на проучването. Всеки втори по света заявява, че  ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа – където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война – са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%). Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

„Галъп': 30% от българите биха воювали за страната си
Източник: „Галъп“

В Русия 32% казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Готовите да воюват намаляват от 59% преди десет години. Но трябва да се отбележи и че това е въпрос, зададен в страна, където противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление.

В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон, отбелязва „Галъп“.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: „Галъп": 30% от българите биха воювали за страната си, ако бъдем включени във война

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!