Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Forbes: Украинската ПВО се "олюлява" в най-важния момент, Русия унищожи двe US установки Patriot

Автор: Агенция "Фокус"

Упоритостта и късметът на руски оператор на дрон се изплатиха в събота или няколко дни по-рано, когато руснаците откриха конвой на украинските въоръжени сили близо до Покровск в Източна Украйна, който включваше най-малко две пускови установки за наземната система за противовъздушна отбрана Patriot на базата на автомобилно шаси, пише сп. Forbes, цитирано от "Фокус". 

Реагирайки по-бързо от обикновено, руските ракетчици се прицелиха и поразиха точно украинския конвой с ракета земя-земя "Искандер“ от разстояние до няколкостотин километра. Смята се, че две ракети-носители Patriot са експлодирали, почти сигурно убивайки екипажите им. 

За първи път в двугодишния конфликт руснаците успяха да открият и унищожат част от украинската батарея Patriot. Още повече, че моментът не може да бъде по-подходящ за руснаците. 

През последния месец украинските батареи Patriot са свалили дузина изтребители-бомбардировачи на руските ВКС, постепенно намалявайки предимството на Москва във въздуха през третата година от конфликта. 

Възможно е ударът на "Искандер" на повече от 30 километра от фронтовата линия да е поразил точно тези пускови установки и екипажи, които преди това са свалили руски самолети. Така въздушното пространство над Източна Украйна със сигурност е станало много по-безопасно за руснаците. 

От такъв удар украинският корпус за противовъздушна отбрана очевидно се олюля. Противовъздушната отбрана на ВВС на Украйна има само три батареи Patriot (вероятно са оборудвани с радари и имат от четири до осем пускови установки - плюс четири резервни). Две батареи и две резервни пускови установки са пристигнали от Германия, една е дарение от САЩ, а други две от Нидерландия. 

Така само в резултат на един катастрофален удар украинците загубиха до 13% от своите пускови установки Patriot. Или 7%, ако всяка батарея има осем пускови установки. 

Наред с радарите, командните пунктове и системите за презареждане на ракети, мобилните пускови установки са най-важните елементи на противовъздушната отбрана на Украйна. Ракетите Patriot PAC-2 биха могли общо да са свалили десетки руски самолети и, ако се вярва на изявленията на Украйна, тогава и стотици дронове и ракети. Маневреният PAC-2 има обсег на действие до 145 километра. 

По ирония на съдбата комплексите Patriot редовно свалят дори хиперзвукови "Искандери“. Но само когато батареите са разгърнати и са в пълна бойна готовност, а не в процес на прехвърляне от една огнева позиция на друга. 

Не е ясно защо екипажите на Patriot са били разположени без собствено противовъздушно прикритие. Възможно е украинските военновъздушни сили да са твърде разтегнати, покривайки градове и сухопътни сили, за да се защитават адекватно. 

Но, честно казано, пропуски се появяват и в системата за ПВО на сухопътните войски. Само тази седмица руснаците заявиха още един първи успех: те забелязаха високомобилна артилерийска ракетна система HIMARS с помощта на дрон и извършиха прецизен удар с друг "Искандер“. 

След унищожаването на две системи за противовъздушна отбрана Patriot (и, вероятно, заедно с много опитни екипажи), натоварването на ПВО на Украйна се увеличи. Освен това замяната на изгубени пускови установки няма да е лесна. 

Това се дължи на факта, че единственият им производител е американската компания Raytheon, въпреки че в производството на ракети участва и немски партньор. Украйна или някой от нейните съюзници може да се нареди да закупи резервни ракети-носители, за да замени двете току-що унищожени, но това може да отнеме месеци, ако не и години, и да струва милиони долари, които Киев вероятно не е предвидил в бюджета. 

Украйна обикновено получава като дарение батареи и ракети Patriot. И въпреки че Германия, Нидерландия или някоя от европейските опериращи страни биха могли да дарят повече, най-логично е оборудването да идва директно от източника - Съединените щати. 

Но проруските републиканци в Конгреса блокират по-нататъшната помощ за Украйна от октомври. Това ще направи все по-трудно замяната на всяка ракета-носител Patriot.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Forbes: Украинската ПВО се "олюлява" в най-важния момент, Русия унищожи двe US установки Patriot | Glasove.com

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!