Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Микропластмаса в бебета: учени направиха тревожно откритие при новородени


Снимка: Pixabay

Изследователи от Университета на Ню Мексико са направили тревожно откритие при новородени, което показва до каква степен пластмасите са замърсили телата ни. Проучването, което се фокусира върху бебета в Ню Йорк, установи, че те имат значително по-високи концентрации на микропластмаса в червата си в сравнение с възрастните, живеещи в същия район.

Това откритие оспорва предишни предположения относно степента на поглъщане на пластмаса сред хората и подчертава спешната необходимост от по-нататъшни изследвания на въздействието върху здравето на експозицията на микропластмаса, особено върху уязвимите групи като бебетата.

Изследователите са събрали фекални проби от шест едногодишни бебета и десет възрастни, както и мекониум (най-ранните изпражнения) от три новородени. Те са анализирали тези проби с помощта на масспектрометрия, за да открият наличието на два често срещани вида микропластмаси: полиетилен терефталат (PET) и поликарбонат (PC).

Резултатите са тревожни. Средно изпражненията на едногодишни бебета съдържат десет пъти повече PET микропластмаси, отколкото изпражненията на възрастни. Още по-тревожно е, че мекониумът от новородени показва концентрации на микропластмаса, подобни на тези, открити в изпражненията на възрастни, което показва, че бебетата са изложени на високи нива на микропластмаса от много ранна възраст.

Древни китайски принципи за възпитание на деца: култивиране на морален характер и добродетел

Проучването също така подчертава възможните източници на излагане на микропластмаса при бебета, включително безопасни за деца пластмасови прибори за хранене, залъгалки, чаши и пластмасови играчки, които бебетата често дъвчат, докато им никнат зъби. Освен това изследователите отбелязват, че бебетата могат да бъдат изложени на микропластмаса чрез въздуха и праха в затворени помещения, както и чрез консумацията на храна и течности, съхранявани в пластмасови контейнери.

Въпреки че въздействието върху здравето от поглъщането на микропластмаса все още не е напълно разбрано, последните проучвания показват, че тези малки частици могат да навлязат в кръвоносната система и потенциално да повлияят на клетъчната функция. Това поражда опасения относно дългосрочните последици за здравето от излагането на микропластмаса, особено за бебета, чиито тела все още се развиват.

Изследователите подчертават необходимостта от допълнителни проучвания с по-големи размери на извадките, за да потвърдят своите открития и да разберат по-добре последиците от излагането на микропластмаса върху човешкото здраве. Те също така призовават за повече осведоменост и действия за намаляване на замърсяването с пластмаса и защита на уязвимите групи от вредното му въздействие.

Това проучване подчертава спешната необходимост да се обърне внимание на проблема със замърсяването с пластмаса и неговото въздействие върху човешкото здраве.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Микропластмаса в бебета: учени направиха тревожно откритие при новородени

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!