Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Как може един квадратен метър асфалт, полаган от една и съща фирма по един и същ договор, да струва различно?

Карлос Контрера

Как може един квадратен метър асфалт, полаган от една и съща фирма по един и същ договор, да струва различно?

Този въпрос зададох към кмета на район Кремиковци - Лилия Донкова в залата на общинския съвет. През декември 2023г. внесох питане с конкретни въпроси, свързани с текущата поддръжка на улиците в район "Кремиковци" през 2022 и 2023г. Повод за питането ми бяха множетсво оплаквания от улици с дупки, кратери, неравности. От трите договора за текуща поддръжка (т.нар кръпки) ми беше предоставен само един и то без цените на квадратен метър. За другите два ми беше отговорено да си ги търся в Агенцията по обществените поръчки. В отговора на район "Кремиковци" няма нито ред за цените на кв. метър асфалт по текущ ремонт.

От получената писмена справка след пресмятане на заплатеното и отчетените квадратури положен асфалт излезе, че цените за 1 кв.м. варират от 49, 84 лв. кв.м. през 51, 9 лв. кв.м., 110 лв. кв.м., 140, 09 лв. кв.м., 144 лв. кв.м. до 147, 7 лв. кв.м. Това са цени по един договор, на един изпълнител за една и съща дейност. Така излиза, че кърпенето на една дупка струва от 49 лв. до 147 лв., дори 177 лв. Подчертавам, че това е договор за текущ ремонт, т.е. говорим за изкърпване на най-горния, износващия слой асфалт. Тук не става дума за цялостно изграждане на улица, път или площад.

Разликите са фрапантни и не беше дадено логично обяснение какво е довело до тези брутални разлики. Всички тези ремонти са платени. Според отговора на кмета на район "Кремиковци" Донкова санкции не са налагани на изпълнителите, когато се усъмних в зала, че е имало проблеми с качеството на някои ремонти, изведнъж се оказа, че изпълнителите по гаранционни срокове са били връщани да преправят.

От крайно схематичния и кратък отговор излиза, че за 2022г. и 2023г. район "Кремиквоци" е ремонтирал не повече от 15-16 улици в целия район. Има населени места, където нищо не е ремонтирано по пътната мрежа - например с. Горни Богров, кв. Ботунец и т.н.

Тъй като данните са притеснителни ще поискам от кмета Васил Терзиев да направи пълна финансова проверка за периода 2019-2023г. как са харчени парите за текущ ремонт на улици (кръпки) в район "Кремиковци". Убеден съм, че част от истината беше спестена в отговора на моето питане. И няма как да приема, че цената на един квадратен метър кръпка може да бъде 177,9 лв. кв.м.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!