Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Делян Добрев: Фондът за енергийна сигурност е докаран до 1 млрд. лв. дефицит... Дупката расте... Ако трябва да бъде платено от потребителите, това би означавало


Ако трябва да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% увеличение на тока за всички – и за бизнеса, и за домакинствата

Финансовият дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ е достигнал 1 млрд. лв. към днешна дата. Запълването му обаче е сложна задача за политиците, а един от вариантите е сметката накрая да платят потребителите.

Нарастващата заплаха в енергетиката беше една от темите, дискутирани по време на кръгла маса на тема „Промени в електроенергийния пазар на едро и дребно – възможности и проблеми“, организирана от Института за енергиен мениджмънт.

Дупката расте

За липсите във Фонда заговори председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев. Според него липсата на средства е много притеснителна и няма лесно решение. А причините са няколко – понижаването на цената на електрическата енергия, което намалява внасяните във Фонда средства; рязкото падане на цената на въглеродните емисии, която в края на 2023 г. се срина до 49 евро от 88 евро на тон, прогнозирани от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР); не на последно място – разходите на Фонда за изплащане на компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, които към края на 2023 г. надхвърлиха 5.3 млрд. лв.

Какви са решенията

Недостигът на средства беше определен като голям проблем и от зам. енергийния министър Ива Петрова, която не даде конкретно решение, но заяви, че се работи по намирането му в скоро време. Намирането на пари за запълване на дефицита във Фонда не е лесно, тъй като източник на приходи няма.

Вариант е да се върне по-високата цена на въглеродните квоти, което обаче не се очаква, тъй като европейските страни се ориентират към затваряне на въглищни централи по-рано от предвиденото“, обясни Иван Иванов.

Според Делян Добрев има обективни причини да го има този дефицит, но не са взети мерки навреме. Според него един от начините да се запълни дупката е през цената на тока за потребителите. Той обаче изрази надежда да не се стига до него.

Ако трябва да бъде платено от потребителите, това би означавало 20% увеличение на тока за всички – и за бизнеса, и за домакинствата“.
Друг вариант за запълване е през бюджета, стига да има средства. Според Добрев обявените от Министерството на финансите 1 млрд. лв. излишък в държавния бюджет към края на февруари са „фалшиви“, тъй като са обект на “една счетоводна операция”.

Председателят на Фонда Диан Червенкондев каза, че в Закона за енергетиката е записано, че парите може да дойдат от бюджета и той може да "помага", след като се определи колко средства са необходими за компенсациите на крайните снабдители.

Връщането на такса „задължение към обществото“ също е възможност, чрез която да се съберат средствата. Този ред във фактурата последно беше 18 лв., когато беше премахнат преди години, каза Добрев.

Сега трябва да го върнем този ред и на него да напишем 30 лв., или 3 ст. на MWh, само за да се запълни този дефицит“, обясни Добрев.

Според него обаче трябва да се търсят алтернативи и връщането на такса „задължение към обществото“ не трябва да се случва.

Една такава алтернатива е увеличаването на процента от приходите на производителите и търговците на електроенергия, който се внася във Фонда. Към момента той е фиксиран с наредба на 5%.

Проблемът с липсата на средства обаче е хроничен и не може да бъде решен само с еднократни действия.

Проблемите на Фонда са свързани със състоянието на публичните финанси, смята главният икономист във Института Калоян Стайков. Според него трябва да се увеличи прозрачността на Фонда, „за да не се чудим кое правителство как борави с парите в него“.

Фондът е готов за либерализацията

Въпреки финансовите проблеми, ФСЕС бил готов за либерализацията на пазара на ток от 1 юли тази година. Именно от него ще бъдат изплащани компенсациите към крайните снабдители за разликата в цената, на която го купуват, и на която го продават.

За юли Фондът се е подготвил за навлизането на новия регулаторен период”, заяви председателят му Диан Червенкондев.

Пред Economic.bg той коментира, че има заделени достатъчно средства за компенсациите, но все още не се знае колко ще са нужни, защото това се определя от регулатора, а с решение на Министерския съвет трябва да се определи фиксираната цена за бита.

Очакванията му, спрямо сегашната цена на тока, годишно тези компенсации да възлизат на 300 – 400 млн. лв.

Според Делян Добрев обаче проблем има и "ако го нямаше този дефицит, ЕРП-тата щяха да купуват тока от свободния пазар, но разликата между цената на тока от свободния пазар до регулираната цена за бита щеше да се покрива от Фонда и нямаше да има абсолютно никаква разлика за битовия потребител в следващата година и половина".

По думите му сега нещата не стоят така, защото пари за компенсации във Фонда няма и трябва да бъде набавен този 1 млрд. лв. отнякъде.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Делян Добрев: Фондът за енергийна сигурност е докаран до 1 млрд. лв. дефицит

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!