Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Lupa BG: В Букурещ чакат унищожително земетресение! Какво ще стане с нас?


Сеизмогенна зона Вранча е най-опасната за България извън нашата територия

Букурещ е сред десетте града в света с най-висок риск от сеизмична уязвимост. Това показват данни на Световната банка, публикувани от вестник "Адевърул" в деня, в който жителите на страната си спомнят смъртоносното земетресение от 4 март 1977 г. с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер. Природното бедствие отне живота на повече от 1500 души и унищожи или срути напълно 32 900 сгради.

При следващото такова голямо земетресение повече от 23 000 жилищни сгради могат да претърпят сериозни щети и други хиляда да се срутят, според плана за анализ на риска на община Букурещ за 2022 г.

Всички тези факти и земетресението с магнитуд 5,7 по Рихтер на 14 февруари миналата година в окръг Горж в Румъния, което изкара акъла и на много софиянци по високите етажи, предизвикаха тревога в страната. "Земетресение“ е най-търсената дума в Google в Румъния през 2023 г.

Разчистването след ада във Вранча през 1977 г.

През последните години в Румъния бяха приети няколко закона за минимизиране на сеизмичния риск, включително един, който влезе в сила през юли 2022 г. и който позволява укрепването на сгради с помощта на държавни средства. Напредъкът обаче е бавен. През последните 30 години само 26 сгради в Румъния са били реновирани с публични средства, 19 от които се намират в Букурещ, според данни на Министерството на развитието, благоустройството и администрацията, цитирани от местните медии.

При подобно развитие и на българите няма да им се размине. От сеизмогенните зони извън територията на България с най-съществено въздействие е сеизмогенна зона Вранча, Румъния. В зоната се генерират земетресения с дълбочина над 60 км, оказващи въздействия върху голяма част от територията на България, най-вече в Северна България.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: В Букурещ чакат унищожително земетресение! Какво ще стане с нас? - Lupa BG

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!