Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Блинкен: Виктория Нюланд подаде оставка, ролята й в Украйна „ще бъде изучавана години наред“


Виктория Нюланд раздава храна на протестиращите по време на Евромайдана в Украйна, ноември 2013 г. Снимка: „Киев Пост“

Макрон към НАТО: Страхливци, Путин е неудържим

ХРАБРЕЦИ: В Нови Искър товарят не само БТР-и, но и гаубици за Украйна

Виктория Нюланд, третият най-високопоставен американски дипломат, ще напусне поста си този месец, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Нюланд се оттегля от поста зам.-държавен секретар на САЩ. Преди това тя служи като помощник-държавен секретар за Европа по време на администрацията на Обама, но се пенсионира след избирането на Доналд Тръмп за президент. След това се върна в правителството като заместник-държавен секретар по политическите въпроси в администрацията на Байдън.

Тя беше кандидат да наследи Уенди Шърман като заместник-държавен секретар и беше действащ заместник след пенсионирането на Шърман преди седем месеца, но президентът Джо Байдън номинира друг фаворит – Кърт Кембъл. Кембъл встъпи в длъжност миналия месец.

Нюланд е служила в посолството на САЩ в Москва през бурните 90-те години на миналия век и е била в града по време на опита за преврат срещу бившия руски президент Борис Елцин.

След това тя стана посланик на САЩ в НАТО, преди да бъде избрана за говорител на Държавния департамент при бившия секретар Хилъри Клинтън по време на първия мандат на президента Барак Обама.

Като говорител на отдела и по-късно като помощник държавен секретар за Европа, Нюланд често посещаваше Украйна, особено по време на Евромайдана през 2013 г. Бившият държавен секретар Джон Кери многократно е припомнял, че когато Нюланд напусна поста на говорител по време на неговия мандат, за да стане главен дипломат за Европа, руският външен министър Сергей Лавров го поздравил, че „се е отървал от тази жена“. Кери твърди, че е отговорил на Лавров, че не се е отървал от нея: „Аз я повиших“.

Настоящият държавен секретар Антъни Блинкен похвали Нюланд за нейните три и половина десетилетия служба и й благодари за ролята й във формирането на политиката на САЩ по света при шестима президенти и 10 държавни секретари.

„Но лидерството на Виктория в Украйна е това, което дипломатите и студентите по външна политика ще изучават години наред“, каза Блинкен в изявление.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Блинкен: Виктория Нюланд подаде оставка, ролята й в Украйна „ще бъде изучавана години наред“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!