Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Американско НПО ще изследва политическите нагласи на избирателите в България

Антон Гицов: Трети март - трън в петата на Хегемона

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Американско НПО – Националният демократически институт (НДИ) – търси предложения за организиране, провеждане и анализ на поредица от изследвания в България. Това става ясно от обява, публикувана на 9 февруари в информационния портал на НПО-тата в България.

Националният демократически институт се подпомага основно от американското и други западни правителства, от големи корпорации и от нестопански организации като фондация „Отворено общество“, според данни, публикувани на сайта му.

Целта на това изследване в България е „да се установят и анализират преобладаващите нагласи, мисли, вярвания и чувства сред избирателите, включително мотивация и загриженост относно политическите партии и тяхната ефективност при осигуряването на политическо и правителствено лидерство, настроения при гласуване и по критични въпроси на реформите около корупцията и чужда дезинформация“, пише в обявата.

В нея се подчертава, че „ще се проведат поне две фокус групи със симпатизанти на водещите партии ГЕРБ, ПП, БСП, ДПС“. „Възраждане“ и ИТН не са посочени в съобщението.

Пълният текст на обявата гласи:

Обхват на услугите

Националният демократически институт планира 10 фокус групи, всяка от 45-90 минути, състоящи се от 6-12 души в периода 1 март – 20 април 2024 г. на различни места в България. Фокус групите трябва да включват представителна извадка от социални групи, включително хора с увреждания, лица от слабо представени групи (като роми, младежи, лица от различни етнически общности), гласоподаватели за основни политически партии, нерешили гласоподаватели и избиратели от уязвими групи, по различни теми, отнасящи се до техните възприятия, мисли, вярвания, очаквания и препоръки за демокрация, добро управление и стандарти за отчетност за политическите партии.

Ще се обърне специално внимание на въпроси, свързани с политическата корупция, финансиране на политически партии и избирателни системи, приоритети и ценности, които избирателите търсят в своите избрани лидери, както и въпроси като участието на жените, включването на младежи и етнически малцинства във вземането на решения, и въздействието на руската дезинформация върху нагласите на избирателите.

Ще се проведат поне две фокус групи със симпатизанти на водещи партии на ГЕРБ, ПП, БСП, ДПС

Очаквани резултати и индикативен график

Организиране и провеждане на 10 фокус групи по съгласувана методология, финансово предложение и времева рамка. Ръководствата за дискусии за фокус групите ще бъдат изготвени в сътрудничество с НДИ. От избраната агенция ще се очаква да осигури подходящи помещения и оборудване за фокус групите и отделно пространство за служителите на НДИ, които наблюдават дискусиите във фокус групите. Оборудването, използвано в помещенията, е за сметка на изследователската агенция. Избраната изследователска агенция ще предостави на НДИ преписи от всички проведени фокус групи в рамките на една седмица след провеждането на последната фокус група – до 29 март 2024 г.

Анализ на всяко проучване на фокус група на английски език, изпратено до НДИ не по-късно от десет дни след провеждането на последната фокус група. Версията, която НДИ получава, трябва да бъде окончателната версия на доклада, написана четливо и редактирана и коригирана за сметка на изследователската агенция – до 12 април 2024 г.

Окончателен доклад от изследването, състоящ се от всички фокус групи, представящи разбити данни по възраст, пол, образование, населено място, социален статус – и визуализации на констатациите на основните въпроси на изследването. Анализът трябва да съдържа резюме от до пет страници, което да включва общите заключения на всички фокус групи и заключенията, направени по всяка тема – до 24 април 2024 г.

До 10 PowerPoint презентации с основните констатации (на английски език), насочени към заинтересованите страни, както е посочено от НДИ. Презентациите на фокус групите ще бъдат планирани след консултация с НДИ до 3 май 2024 г.

Инструкции за кандидатстване

НДИ иска услугите на агенция с подходящи фокус групи и опит в проучване на общественото мнение, за да проведе това качествено изследване в България. Кандидатите трябва да изпратят пакет от предложения със следните документи и информация:

Техническо предложение с декларация за разбиране на текущата среда и политическа ситуация в България, демографска оценка на избирателните групи и оценка на до 10 общини, върху които ще се фокусира изследването, с обосновка защо тези общини са предложени.

Методология и предложение за фокус групите, включително обхвата и хипотезите на изследването, основните въпроси, инструментите и начините за набиране на участници в групите, предложените места, графика за провеждане на фокус групите и всяка друга информация, счетена за уместна от кандидат.

Автобиография(и) на персонал за управление на проекти, посочващ предишен съответен опит, включително най-малко пет години опит в провеждането на качествени изследвания в България. Списък с предишни клиенти и информация за контакт. Предложение за бюджет.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Американско НПО ще изследва политическите нагласи на избирателите в България

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!