Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Могат ли да изчезнат доказателства за корупция и влияние в съдебната система?

Адв. Андрей Янкулов, АКФ
Източник: Стопкадър: Нова телевизия

„Веществени доказателства, касаещи главния прокурор, повече от логично е да не се намират във фактическата власт на прокурори, които са му малко или много подчинени”.

Това заяви в ефира на Нова телевизия адвокатът и старши правен експерт в Антикорупционния фонд Андрей Янкулов.

Коментарът му идва по повод опасения, че може да изчезнат доказателства за корупция и влияние в съдебната система. Те са били събрани от имоти на Петьо Петров-Еврото в България и Гърция. Тези от Гърция са в Софийската районна прокуратура, отбелязва Янкулов, а тези от България – във Върховния касационен съд.

„Последната информация е, че съдия Талева, която е прокурор по разследване на главния прокурор или негов заместник, ги е изискала от СГП”, уточни правозащитникът. По думите на Янкулов „съществуването на някакви нормативни правила за боравене с веществени доказателства не е гаранция, че проблеми с тях при самото им съхранение не могат да възникнат”. Според него не е невъзможно нещо да изчезне, да се повреди или да бъде заменено.

"По принцип има описи, които се правят на съответните веществени доказателства. На нас трябва да ни е ясно какви неща се случват с веществени доказателства. Едно тефтерче на Филип Златанов изчезна преди години. Веществените доказателства по "Осемте джуджета" заминаха към едни джипове", каза още Янкулов.

Той бе категоричен, че трябва да има механизъм за независимо разследване на главния прокурор.

ЗА КАКВО Е СЪЗДАДЕНО ЧОВЕЧЕСТВОТО

Източник/ци: Могат ли да изчезнат доказателства за корупция и влияние в съдебн...

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!